POŠALJI SMS NA 2844! DA NAHRANIŠ GLADNOG

Autor:

Vesti

17.06.2023

18:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Versko dobrotvorno starateljstvo, dobrotvorna organizacija arhiepiskopije beogradsko-karlovačke koja deluje u okvirima Srpske pravoslavne crkve godinama radi na sprovođenju raznih humanitarnih aktivnosti.

POŠALJI SMS NA 2844! DA NAHRANIŠ GLADNOG

Foto: Versko dobrotvorno starateljstvo

Obezbeđuju obroke, garderobu, zdravstvene preglede i pravnu pomoć u cilju pružanja pomoći svima onima kojima je to potrebno. Sada su pokrenuli projekat „Nahrani gladnog" gde se putem slanja SMS poruke na broj 2844 daje doprinos delovanju ove organizacije i pomaže da bude manje gladnih.

VDS na dnevnom nivou obezbeđuje čak 2000 obroka za socijalno ugroženo stanovništvo na pet lokacija u gradu za sve one koje sistem ne prepoznaje, koji nemaju dokumenta ili čekaju da ostvare svoje socijalno pravo, da ne moraju da čekaju, i to sve ne pitajući za veru. Za deset godina postojanja crkvena kuhinja obezbedila je 7,5 miliona obroka. Od sada svi koji to žele mogu jednostavnim putem da pomognu da što više gladnih dobije obrok slanjem poruke sa sadržajem 200 (za jednokratnu pomoć, važi za sve mreže) ili 500 (da postanete mesečni dobrotvor, važi samo za mts mrežu).

Ovo je, inače, samo jedan deo delovanja VDS. Posle kuhinje uspostavljen je i crkveni dom zdravlja koji je u početku delovao u vidu savetovališta, ali su nakon pojave korone dobijene potrebne dozvole i obezbeđeno da oni koji nemaju zdravstveno osiguranje dobiju specijalističke pregleda lekara. Prepoznate su i druge potrebe korisnika, pa je tako uspostavljeno pravno savetovalište, gde svake nedelje šest pravnika raznih usmerenja pruža besplatnu pravnu pomoć. U okviru VDS radi i pastirski centar u okviru kojeg sveštenici koji imaju iskustva u psihoterapiji pružaju pomoć. Ono čemu su posebno posvećeni je briga o porodicama, pogotovo višedetnim koja se sastoji u kupovini školskog pribora, vaučerima za obuću, pomoć u namirnicama, hemiji, beloj tehnici, stipendiranje vredne i talenovane dece, besplatnom letovanju...

- Govoriti o ljubavi prema Bogu nemoguće je a da ona ne uključuje ljubav prema čoveku. Osobito, onima koji su potrebiti, ugroženi, zaboravljeni. Dobro delo je najsnažnija propoved. Verujemo da na ovaj način šaljemo svetlost i radosnu vest o delima ljubavi, a što nam je danas preko potrebno isceljujuće i nadahnjujuće. Patrijarh Porfirije je od prvih dana službe prvojerarha isticao da mu je jedan od prioroteta posvećivanje čovekoljubivom misonarskom radu. Nije poznato da je Njegova Svetost svoju profesorsku platu decenijama davao za pomoć bolesnim, siromašnim ili za stipendije darovitim studentima. Nije nikada pitao koje su vere ili iz kog su naroda. I nama kao njegovim saradnicima na ovom delu najveći je podsticaj i podrška - rekao episkop toplički Petar Bogdanović, vikar patrijarha Porfirija i koordintor VDS-a.

AKTIVNOSTI VDS

-obezbeđivanje obroka za gladne

-pravna pomoć socijalno ugroženima

-obezbeđivanje zdravstvenih pregleda

-psihološka podrška

-pomoć porodicama

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading