TEŠKA NOĆ PRED NAMA! Pašće čak i 100 litara kiše po metru kvadratnom! APEL GRAĐANIMA DA SE ŠTO BOLJE ZAŠTITE!

Autor:

Vesti

16.06.2023

18:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kao najkritičniji deo u kome se očekuju najobilnije padavine koje mogu izazvati poplave u Srbiji, Ristić izdvaja Braničevski okrug, centralnu, istočnu i južnu Srbiju.

TEŠKA NOĆ PRED NAMA! Pašće čak i 100 litara kiše po metru kvadratnom! APEL GRAĐANIMA DA SE ŠTO BOLJE ZAŠTITE!

Foto: RINA

Obilne padavine koje su zadesile Srbiju dovele su do izlivanja reka i potoka. Zbog bujičnih nanosa i poplava vanredna situacija proglašena je u 42 gradova i opština, a prema rečima meteorologa Ivana Ristića, čeka nas veoma teška noć.

Meteorolog Ivan Ristić najavio je da se obilne padavine mogu očekivati južnije od Beograda i to u pravcu auto-puta Beograd-Niš. Kao najkritičniji deo u kome se očekuju najobilnije padavine koje mogu izazvati poplave u Srbiji, Ristić izdvaja Braničevski okrug, centralnu, istočnu i južnu Srbiju.

- Nemam dobre vesti za danas, u popodnevnim časovima se očekuje intenziviranje padavina južnije od Beograda, u Centralnoj, južnoj i istočnoj Srbiji. Očekujemo da možda čak i 100 litara kiše padne u naredna 24 časa. To je velika količina, popodne i u toku naredne noći baš taj deo gde je put Beograd-Niš i Braničevski okrug su u najvećoj opasnosti - kaže Ristić i dodaje:

- Padavine se sele južnije od Beograda i u toku noći baš taj deo će biti kritičan, iako je tu već bilo kritično tokom jučerašnjeg dana, tako da se ponovo te padavine vraćaju dole. Treba upozoriti građane da se zaštite koliko mogu. Najviše padavina može se očekivati u toku podneva i tokom noći - kaže meteorolog Ivan Ristić.

Bujični potoci koji nose sve pred sobom i koji izazivaju poplave u Srbiji stvaraju se čim padavine dostignu 20 ml po metru kvadratnom, ističe Ristić.

Padavine počinju da slabe

- Sutra već počinju padavine da slabe, a do kraja dana i sutrašnje noći prestaće padavine na celoj teritoriji Srbije. Od nedelje počinje da jača afrički anticiklon, biće više sunca, vreme sve toplije i od srede do petka biće do 35 stepeni. Biće velike zaparine i veoma neprijatno. Šest dana biće bez kiše, što treba iskoristiti da se popravi infrastruktura - kaže Ristić za "Pink".

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
MARKO

16.06.2023 18:32

SRBI OKRENITE SE BOGU I PRIRODI NE ZULUMU DA VAS VISE PRIRODA ZA ZAPADA NE KAZNJAVA SA PROMJENOM KLIME....