DEO REDAKCIJE "BORBA" U POSETI JASENOVCU I REPUBLICI SRPSKOJ: Jorgić položio cveće na spomenik Kameni cvet

Autor:

Vesti

30.10.2022

18:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Spomenik Kameni cvet posvećen je svim žrtvama nastradalim u logoru, tokom Drugog svetskog rata.

DEO REDAKCIJE "BORBA" U POSETI JASENOVCU I REPUBLICI SRPSKOJ: Jorgić položio cveće na spomenik Kameni cvet

Foto: Časopis "Borba"

Deo redakcije časopisa „Borba“ tokom dvodnevnog boravka Republici Srpskoj, posetio je spomen područje Jasenovac, memorijalni kompleks posvećen žrtvama istoimenog ustaškog koncentracionog logora.

Nakon obilaska Memorijalnog muzeja, direktor „Borbe“ Andrija Jorgić položio je cveće na spomenik Kameni cvet, posvećen svim žrtvama stradalih u logoru tokom Drugog svetskog rata.

Kako se ove godine navršava sedamdeset sedam godina od proboja Jasenovačkih logoraša, ali i osamdeset godina od bitke na Kozari, Jorgić je istakao da je očuvanje sećanja na najveće stradanje srpskog naroda obaveza koju naš narod ne sme prepustiti zaboravu.

- Izuzetno je važno graditi i negovati kulturu sećanja, pre svega da se strahote učinjene našem narodu ne bi nikad zaboravile, ali i ponovile.Naša je dužnost i da obezbedimo da buduće generacije znaju za Jasenovac, ali i sve druge lokalitete posvećene sećanju na žrtve ratova - rekao je Jorgić.

Prva stanica posete Republici Srpskoj bio je Prijedor, odnosno Muzej Kozare, kome je „Borba“ donirala arhivske fotografije književnika Branka Ćopića, i na taj način obogatila fond Muzeja.Direktorka muzeja Dragana Žujić upoznala je članove Borbe sa radom i planovima ove ustanove, i izrazila zahvalnost na ovoj donaciji, kao i na budućoj saradnji sa časopisom Borba na polju kulture. U čast čuvenog pisca iz Hašana, u Muzeju Kozare od 29. oktobra održava se manifestacija „Bašta Brankovog života“ posvećena liku i delu Branka Ćopića.

Časopis „Borba“ gotovo pune tri godine sarađuje i distribuira besplatne primerke kulturnim ustanovama širom Srbije.Sa željom da se saradnja sa kulturnim institucijama i promovisanje kulture proširi i na Republiku Srpsku,  direktor „Borbe“ Andrija Jorgić i urednik časopisa Elena Stojanović posetili su Kulturni centar u Banja Luci.

Sa direktorom Banskog dvora, Mladenom Matovićem predstavnici Borbe razgovarali su i o mogućim planovima i aktivnostima ove dve ustanove, poput organizovanja zajedničkih izložbi, s obzirom na to da Borba baštini u svojoj bogatoj arhivi i foto materijal koji oslikava istoriju, ali i kulturni život Banja Luke kroz decenije.

Kulturni centar Banski dvor u novembru mesecu obeležava i značajan jubilej, 90 godina svog  postojanja  i rada.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading