SVETSKI, A NAŠ! Stanko Tejić: Građenje je sinonim za uživanje!

Autor:

Vesti

20.05.2022

10:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Učestvujući u gradnji auto-puta Horgoš-Novi Sad, 2011. godine, Stanko je izjavio "Samo najbolji građevinari mere svoj život kilometrima".

SVETSKI, A NAŠ! Stanko Tejić: Građenje je sinonim za uživanje!

Foto: Privatna arhiva

Sve je krenulo davne 1969. godine, kada je konstrukcija čuvenog mosta Gazela spajala obale Save. Stanko Tejić, se upravo tada kao građevinski tehničar zapolsio u Preduzeću za puteve iz Užica. 

U dosadašnjoj karijeri izgradio je i rekonstruisao mnoštvo ulica, puteva, auto-puteva, aerodroma i mostova koji teško da se mogu prebrojati. Iako je najviše radio u Srbiji, Stanko je radio i van granica naše zemlje, te je tako radio u Iraku, ali i Rusiji. Od 1994. do 2000. bio je tehnički direktor Užičkih puteva, a u današnje vreme, kada se najviše gradi, Stanko se zasluženo ponosi referencom gradnje preko 100 kilometara auto-puteva.  

Učestvujući u gradnji auto-puta Horgoš-Novi Sad, 2011. godine, Stanko je izjavio "Samo najbolji građevinari mere svoj život kilometrima". Ta čuvena izjava mnogo govori o životnim ciljevima Stanka Tejića koji u jednoj rečenici opisuje to razmišljanje „Građenje  je sinonim za uživanje". Na ovom projektu je dočekao penziju, ali ga to nije omelo da nastavi da se bavi poslom koji najviše voli.

Objekti koji su obeležili karijeru Stanka Tejića:

- Auto-put Bujanovac-Preševo i naplatna rampa Preševo

- Brza saobraćajnica Kragujevac-Batočina, deonica kod Batočine
- Auto-put Horgoš-Novi Sad, deonice Horgoš-Bikovo, zatim sve deonice do 100km
- Y krak prema Kelebiji
- Magistralni put Leskovac-Grdelica i Predejane-Vladičin han-Vranje-Bujanovac-Preševo
- Magistralni put Bujanovac-Lučane-Končulj
- Magistralni put Jokina ćuprija-Borova glava
- Poletno/sletne staze na dva aerodroma u Sibiru, Ruska Federacija
- Magistralni put Petlja Kneževići-Čajetina-Palisad, Ćaldov most i tunel Palisad
- Vodovod Ribnica-Zlatibor
- Magistralni put Užice-Bela zemlja-Petlja Kneževici
- Magistralni put Zaglavak-Dub
- Magistralni put Dub-Nikolica brdo-Bajina Bašta
- Magistralni put Rogačica-Ljubovija, deonica Rogačica-Okletac
- Regionalni put Bela zemlja-Rožanstvo
- Regionalni put Užice-Lunovo selo-Karan-Crnokosa
- Regionalni put Kostojevići-Rogačica
- Regionalni put Dub-Kostojevići 

Stanko danas ima petoro unučadi, Niku, Nevenu, Mihajla, Đorđa i Filipa kojima verovatno prepričava anegdote iz ranijih vremena. Ovo ipak nije kraj, jer Stanko i dalje ređa kilometre, a stav o tome da postoji samo jedan sinonim za uživanje nije promenio. U svojoj 72 godini Stanko Tejić radi na izgradnji obilaznice oko Zlatibora. 

Kako objašnjava, izgradnja puta Zlatibor-Oko-Železnička stanica Branešci, dužine 9.5km predstavlja skraćenu vezu dva putna pravca, Zlatibor-Kokin brod i Petlja Kneževići-Kremna. 

- Ova obilaznica će omogućiti brži protok putničkog i teretnog saobraćaja iz pravca Crne Gore prema Višegradu ili Bajinoj Bašti obilazeći Zlatibor sa zapadne strane modernom saobraćajnicom. Sada se iz pravca Crne Gore preko Zlatibora ide na Sušicu, preko petlje Kneževići i dalje prema Bajinoj Bašti ili Višegradu. Kada se obilaznica izgradi, ovo putovanje će biti skraćeno za skoro 8 km, a put Užice-Zlatibor manje opterećen. Takođe, u jednom  delu ove obilaznice će biti izgrađeni moderni kružni tokovi, kao i pešačke i biciklističke staze. Preko kružnih tokova i dodatnih saobraćajnica će biti omogućeno više ulaza na Zlatibor i samim tim  bi se rasteretio postojeći ulaz i bio bi omogućen lakši prilaz svim delovima Zlatibora - kazao je Stanko.

U prethodnih nekoliko godina Stanko je izgradio kružni tok kod muzeja u Užicu, rekonstruisao ulicu Dimitrija Tucovića, a učetvuje i u izgradnji jednog fabričkog kompleksa na Beloj zemlji. Dug društvu je odavno odužio, ali nastavlja da radi i gradi i nada se da će njegovim stopama i već trasiranim putem krenuti neko od njegovih petoro unučadi i da ce isto tako uživati radeći kao i on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading