SAMO NEKOLIKO SEKUNDI JE DOVOLJNO DA SE ZARAZITE, NISU ZAŠTIĆENI NI VAKCINISANI: Direktno uključenje u Jutarnji program dr Jankovića

Autor:

Vesti

03.02.2022

06:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Doktor Radmilo Janković uključio se jutros u Jutarnji probram TV Pink i govorio o pandemiji koronavirusa, a posebno o omikron soju.

SAMO NEKOLIKO SEKUNDI JE DOVOLJNO DA SE ZARAZITE, NISU ZAŠTIĆENI NI VAKCINISANI: Direktno uključenje u Jutarnji program dr Jankovića

Foto: TV Pink/printscreen

Iako soj koronavirusa omikron kod pacijenata izaziva blažu kliničku sliku, Janković je naglasio da je situacija veoma kompleksna.

- Mi se suočavamo sa plimom zaražavanja, sa jednom varijantom kojoj treba tek nekoliko sekundi da pređe sa jedne osobe na drugu, prethodno inficiranih i vakcinisanih - kazao je dr Janković.

On je dodao da brojke koje čujemo svaki dan nisu realne, i kaže da je broj zaraženih daleko veći i dodaje da se virus najbrže širi među mlađom populacijom koja nije disciplinovana.

- Vuhanski soj davao je takvu kliničku sliku da je 20 do 25 odsto zaraženih moralo u bolnicu, svaki peti je morao da bude hospitalizovan. Kasnije sa drugim sojevima kao što je delta, procenat je bio malo ispod deset, osam do deset odsto. Sada je taj procenat, na ovoliki broj zaraženih, ispod jedan odsto. Svaki stoti mora u bolnicu - rekao je on.

- Ono što je dobro, jeste da omikron definitivno izaziva mnogo  lakšu kliničku sliku i da je kovid 19 prouzrokovan ovim sojem sojem potpuno drugačija bolest - kaže on.

Janković je dodao da hospitalizovani pacijenti najčešće imaju delta soj sudeći po kliničkoj slici, međutim, kako naglašava, teško je odrediti o kojem se soju tačno radi. 

Dr je dodao da je nemoguć scenario da nova mutacija ima težu kliničku sliku, a da se toliko brzo širi kao omikron. Dodaje da to više liči na naučnofantastični scenario, ali je ipak teorijski moguće.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Ranko

03.02.2022 08:50

Strašno!

Mila

03.02.2022 09:24

A saveti i uputstva za narod?

savet

04.02.2022 07:38

@Mila - @Mila Saveti i uputstva za narod? Već ih je narod čuo nebrojeno puta.