ČUVAR BEOGRADSKOG ZOO VRTA JEDVA SPASAO ŽIVU GLAVU! Napao ga ČUVENI TOMEK!

Autor:

Vesti

15.08.2021

11:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogim je simbol i omiljena životinja beogradskog Zoološkog vrta čarobni bengalski tigar Tomek.

Republika

Foto: printskrin

 

Tomek deluje mirno i pripitomljeno kad mu priđete kavezu, ali svi oni koji su pomislili da je u dovoljnoj meri pripitomljen da se može ući u njegov kavez, pošteno su se prešli.

Biolog Kristijan Ovari je za Objekiv.rs prepričao put dižinovskog stvorenja do Beograda, njegov “ljubavni život” i otkrio nam kako je umalo lišio života jednog čuvara.

- Generalno, tigrovi koje imamo u Vrtu su zaista predivne i jedinstvene životinje, iz prostog razloga što nose jedan specifičan gen koji im omogućava ovu fantastičnu belu boju. Imamo mužjaka Tomeka koji je, slobodno možemo reći - pravi macan sa svojih devet godina. On je ručno hranjena jedinka koja nije tipična divlja životinja iz prostog razloga što je poprilično pitom. S druge strane žice imamo i Artemis, jednu vrlo šarmantnu zavodnicu - tigricu.

- Artemis ima sada već 17 godina i ulazi u starosno doba kada ne bi trebalo više da se pari, pa moramo dosta računa da vodimo o njoj. Naravno, tigrovi nisu diskriminativni i njima u ljubavi te godine ne predstavljaju nikakav problem. Kao što možemo da vidimo i u slučaju Tomeka i Artemis, ljubav preko žice cveta! Da postoji mogućnost, Tomek bi bez ikakvih problema prešao preko, ali moramo voditi računa o dobrobiti životinja, bez obzira što je to redak gen i što postoji ogromna potražnja za njima. Mnogi zoološki vrtovi bi voleli da imaju ovakve životinje u svojim zbirkama, ali je njihovo dobro na prvom mestu - istakao je Kristijan.

Ako ste se ikada zapitali kako je to ući u kavez sa ovakvom zverkom, priča koju nam je Kristijan otkrio će vas naterati da odustanete od pomisli na tako nešto. Čak i čuvari koji svakodnevno vreme provode sa njima nisu u potpunosti bezbedni. Jedan pogrešan potez može da izazove kobne posledice.

- U starija vremena se kod Tomeka ulazilo bez ikakvih problema i bojazni. Međutim, kada je Tomek porastao, malo ko je znao da su ga ljudi kao bebu hranili tako što su korisitli rukavicu da bi ga kažnjavali. Odnosno, svaki put kad bi uradio nešto što ne treba da uradi, dobio bi rukavicom “po nosu”. Ne znajući to, naš kolega je došao kod Tomeka, počeo da sprema ispust, i u jednom trenutku je stavio na ruku tu famoznu rukavicu. Tomek je, videvši rukavicu, odlučio da on ništa loše nije uradio i odmah je krenuo da se osveti rukavici. Neprijatno je bilo to što je rukavica već bila na čoveku. Ipak, na sreću, čuvar je uspeo da se izvuče, ali svoje gaće nije uspeo, jer je sva odeća bila u fonclama. Posle ovog incidenta su menjani bezbednosni protokoli.

- Danas, protokoli nalažu da sa životinjama koje su smrtonosno opasne nema direktnog kontakta, ne sme da se ulazi unutra. Prosto, hranjenje se dešava tako što se svako jutro životinje ispuštaju napolje jer jedva čekaju da izađu na svež vazduh, a onda im očistimo unutrašnji deo i serviramo meni. To je najčešće govedina, a imamo i finu konjetinu, jagnjetinu i druge specijalitete iz naše mesare - priča Ovari.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading