ŠTA PUTINOVA POBEDA ZNAČI ZA SVET? Lideri Kine, Severne Koreje i Irana oduševljeni novim mandatom!

Autor:

Svet

30.03.2024

21:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Putinova ubedljiva pobeda na predsedničkim izborima

ŠTA PUTINOVA POBEDA ZNAČI ZA SVET?  Lideri Kine, Severne Koreje i Irana oduševljeni novim mandatom!

Foto: Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko


Vladimir Putin je ostvario ubedljivu pobedu na predsedničkim izborima u Rusiji, osvojivši 88,48% glasova prema rezultatima koje je objavila ruska Centralna izborna komisija (CEC). Ova pobeda, bez prave opozicije, predstavlja podsećanje na Putinovu čvrstu kontrolu nad ruskom političkom arenom, posebno u kontekstu rata u Ukrajini. Kineski predsednik Si Đinping i drugi lideri koji imaju koristi od Putinovog odbijanja globalnog poretka na čelu sa Zapadom, pozdravili su njegovu pobedu, piše CNN.

Strateška koordinacija i saradnja između Kine i Rusije

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova je čestitalo Putinu, naglašavajući nameru da zemlje nastave da "jačaju stratešku koordinaciju i saradnju" pod vođstvom dva lidera. Analitičari ističu da je Si uložio značajne napore u jačanje odnosa sa Putinom od početka rata u Ukrajini pre više od dve godine, što je rezultiralo jačanjem trgovinskih, bezbednosnih i diplomatskih veza. Ovakav stav Kine, iako tvrdi da je neutralna, izazvao je sumnju u Evropi u vezi njenih motiva i skrenuo pažnju na planove Pekinga u vezi Tajvana. Stav Kine omogućio je Siju da ostane fokusiran na dublje ciljeve, posebno u suočavanju sa rastućim tenzijama sa SAD i preoblikovanju sveta kojim dominiraju pravila i vrednosti zapadnih saveznika.

Pozdravi drugih lidera

Osim Kine, Putinovu pobedu su pozdravili i severnokorejski lider Kim Džong Un, iranska vlada koja širi saradnju sa Rusijom, kao i indijska vlada koja ima koristi od razmene sa Rusijom, posebno kroz kupovinu nafte po sniženoj ceni. Ovi lideri vide Putinovu pobedu kao priliku za jačanje svojih ekonomija i međunarodnih veza.

Rusija kao ključna figura u globalnim odnosima

Putinova pobeda na izborima dodatno će osnažiti Rusiju kao ključnog aktera u globalnim odnosima, posebno kroz njeno članstvo u BRIKS-u. Grupa, koju od 2011. čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, planira da udvostruči svoje članstvo, uključujući zemlje poput Irana, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Etiopije i Egipta. Ova ekspanzija BRIKS-a predstavlja odgovor na G7 i nagoveštava promene u međunarodnim odnosima.

Putin i globalni poredak

Putinov stav o globalnom poretku ne odgovara Zapadu, ali se pozitivno dočekuje u mnogim delovima sveta. Njegov uspon kao lidera koji se suprotstavlja američkoj dominaciji u međunarodnim poslovima, privlači srednje sile koje negoduju zbog tog dominiranja. Takođe, težnja ka svetskom poretku koji ne gleda sa visine na represivne države ili čista praktičnost za ekonomije koje teže razvoju, čini Putina privlačnim za mnoge zemlje.

Kina i Rusija kao saveznici

Rusija i Kina su se pokazale kao snažni saveznici u međunarodnim odnosima, sa "podudaranjem državnih interesa" između ove dve zemlje. Kineski državni mediji ističu Putinove komentare o Kini kao i podršku tvrdnjama Pekinga spram Tajvana. Ova bliska saradnja omogućava Kini da ostvari koristi od rata u Ukrajini kao platforme za postavljanje sopstvenog – iako neodređenog – alternativnog sistema globalne bezbednosti.

Kroz ove tematske celine, jasno se ocrtava Putinova ubedljiva pobeda na predsedničkim izborima i njen uticaj na globalnu političku scenu, posebno kroz odnose sa Kinom i druge zemlje u BRIKS-u.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (1)

Loading
Zoran

30.03.2024 22:30

Putin je najveći lider rusije od svojeg nastanka , mudar, razborit, pravedan, skroman, hrabar, temeljit, istrajan. Nikad ni jedan ruski lider nije nanizao toliko uspeha kao Putin . Osim Staljina niko niko nije amortizovao za dve godine toliku vojnu tehniku (dosad je bilo džabe jer je sve bilo plaćeno). Ni za jednog lidera za tako kratko vreme ( osim staljina) nikad nije ginulo toliko mladih rusa . Samo napred hrabro metar po metar mic mic i uskoro Putinova pobeda je pobeda ruskog naroda!!!!