OGLASILA SE ZVANIČNA ANKARA: Kakvu ulogu ima Turska u terorističkom napadu u Moskvi (VIDEO)

Autor:

Svet

26.03.2024

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedan od privedenih zbog sumnje za teroristički napad na "Krokus" priznao je da je stigao iz Turske 4. marta.

OGLASILA SE ZVANIČNA ANKARA: Kakvu ulogu ima Turska u terorističkom napadu u Moskvi (VIDEO)

Foto: Investigative Committee of Russia via AP

Ankara je pažljivo proučila podatke o napadačima u "Krokus siti holu" kod Moskve, koji su posetili Tursku, obaveštava Moskvu o svemu u vezi sa njima i spremna je da proširi razmenu informacija u cilju borbe protiv terorizma, piše list Hurijet, pozivajući se na izvore.

Jedan od privedenih zbog sumnje za teroristički napad na "Krokus" priznao je da je stigao iz Turske 4. marta. Rekao je i da mu je ponuđeno pola miliona rubalja da ubija ljude. Drugi optuženi, Šamsidin Faridini, objavio je fotografije iz Istanbula na Instagramu u februaru, saznaju RIA Novosti.

Prema informacijama sa njegove društvene mreže, u jednom danu - 23. februara, napravio je osam fotografija. Gotovo sve fotografije nastale su u Istanbulu. Među objavljenim fotografijama nalazi se i fotografija samog Faridinija, kao i fotografije za koje se pretpostavlja da su snimljene u Fatih džamiji.

- Ankara je pažljivo proučila sva pitanja u vezi sa ova dva lica koja su došla u Tursku i vratila se u Moskvu i obaveštava Moskvu o svim događajima. Ankara očekuje proširenje razmene informacija i dokumenata, kao i definisanje zajedničkog okvira za borbu protiv DAEŠ-a (arapski akronim za Islamsku državu)  - navodi se u saopštenju.

Prema pisanju lista, obojica osumnjičenih koji su otišli ​​u Moskvu prethodno su stigli u Tursku iz ruske prestonice.

- Drugim rečima, išli su rutom Moskva-Turska-Moskva. Nisu registrovani u Turskoj. Nije bilo upozorenja iz Moskve Ankari u vezi sa ove dve osobe. Naravno, nema ničeg nenormalnog u povratku dvoje ljudi koji su stigli iz Moskve i nemaju registraciju u Turskoj - piše list.

Podsetimo, FSB je 23. marta objavio pritvor za 11 osoba pod sumnjom da su izvršili teroristički napad.

Od njih su, prema istrazi, Dalerjon Mirzoev, Saidakrami Račabalizoda, Muhamedsobir Fajzov i Šamsidin Fariduni, bili direktni izvršioci terorističkog napada. Oni su uhapšeni 24. marta uveče. Ko je bilo ostalih sedam privedenih, još nije saopšteno.

Podsetimo, Mirzoev je ilegalac iz Tadžikistana i otac četvoro dece, Račabalizoda je, navodno, rođen u Tadžikistanu i živi u Moskvi, Fariduni je takođe rođen u Tadžikistanu i radi u fabrici, dok je Fajzov frizer koji je doveden u sud u invalidskim kolicima.

Juče su privedena još trojica optuženih u slučaju terorističkog napada na "Krokus siti hol" u Moskvi. U pitanju su dva brata i njihov otac: Islomov Aminčon Isroilovič, Islomov Dilovar Isroilovič i Isroil Ibrahimović Islomov.

Islomovi su bili ti koji su beli Reno prodali počiniocima terorističkog napada na "Krokusu".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading