OTVORENA BIRALIŠTA NA PREDSEDNIČKIM IZBORIMA U RUSIJI! Ukrajinci na okupiranim teritorijama glasaju prisilno: To nije demokratija, to je komedija (VIDEO)

Autor:

Svet

15.03.2024

09:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vladimir Putin je jedan od četiri kandidata na glasačkom listiću, ali nijedan od ostale trojice ne predstavlja realan izazov.

OTVORENA BIRALIŠTA NA PREDSEDNIČKIM IZBORIMA U RUSIJI! Ukrajinci na okupiranim teritorijama glasaju prisilno: To nije demokratija, to je komedija (VIDEO)

Foto: X/Occupied SPb

Počelo je glasanje na predsedničkim izborima u Rusiji, koji će sasvim izvesno dati Vladimiru Putinu još šest godina na vlasti.

Glasaće se tri dana, iako je rezultat izvestan, jer ruski predsednik nema kredibilnog protivnika. Dodatno prevremeno glasanje već je započelo u okupiranim delovima četiri ukrajinske regije: Zaporožje, Herson, Donjeck i Lugansk.

Biračka mesta otvorena su na poluostrvu Kamčatka, najistočnijem regionu Rusije, u 8 sati po lokalnom vremenu u petak i konačno će se zatvoriti u najzapadnijoj enklavi Kalinjingrad u 20h u nedelju, prenosi BBC.

Na svim državnim kanalima, 71-godišnji predsednik Putin je promovisan kao nacionalni lider koji je stajao glavom i ramenima iznad svih potencijalnih rivala.

Vladimir Putin je jedan od četiri kandidata na glasačkom listiću, ali nijedan od ostale trojice ne predstavlja realan izazov. Svi njegovi najotvoreniji kritičari bili su prisiljeni na egzil, zatvoreni su ili su umrli.

Glasanje inače počinje ranije u udaljenim delovima Rusije, ali je procedura proširena na četiri delimično okupirane regije Ukrajine "iz bezbednosnih razloga". Postoje različiti načini kojima se Ukrajinci pod okupacijom prisiljavaju na glasanje.

Iako su ruske vlasti postavile biračka mesta, glasači nisu dužni da ih posećuju, jer su te iste vlasti ljude s glasačkim kutijama poslale po kućama.

- Dragi birači, brinemo za vašu bezbednost. Ne morate nigde da idete da glasate, mi ćemo doći kod vas kući s glasačkim listićima i kutijama - objavila je na društvenim mrežama Izborna komisija koju je postavila Rusija u regiji Zaporožja.

Ukrajinci na teritoriji pod kontrolom Rusije takođe su pod pritiskom kroz kampanju pod nazivom InformUIK, navodno osmišljenu da ih informiše o proceduri glasanja, kao i imenima svih kandidata. U kampanji se nastoji da se posete svi preostali stanovnici regija pod kontrolom Rusije, a njene predstavnike često prate naoružani ljudi.

Prikupljaju lične podatke za sastavljanje popisa birača, a ponekad i snimaju lokalno stanovništvo tokom takvih poseta. Šef ruskog Izbornog odbora u delimično okupiranoj regiji Zaporožja priznaje da je lokalno stanovništvo zabrinuto zbog snimanja.

Ukrajinci su već bili pod velikim pritiskom da uzmu ruske pasoše, ali se ukrajinski pasoši prihvataju kao dokaz identiteta kako bi glasanje bilo još lakše. Stanovnicima su poslate tekstualne poruke s obaveštenjima o datumima glasanja.

Ukrajina je odbacila glasanje kao nelegitimno.

Službeni simbol predsedničkih izbora 2024. je slovo "V" povezano s ruskom "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini. Službeni slogan ruskog Centralnog izbornog komiteta je: "Jaki zajedno - glasajte za Rusiju!"

I simbol "V" i slogan pojavljuju se na plakatima po okupiranim delovima Ukrajine, uključujući i biračka mesta.

Mediji u Kremlju već su opisali prevremeno glasanje u Ukrajini kao velik uspeh.

- Bio je to pravi praznik. Uz muziku, balone i ruske zastave. Desetine hiljada ljudi - piše tabloid Komsomolskaja Pravda o prevremenom glasanju u regiji Herson, koje se završilo 3. marta.

Ukrajinski guverner Zaporožja, Ivan Fedorov, kaže da lokalno stanovništvo njegove regije prisiljavaju na glasanje.

- Oni idu u svaki stan i svaku kuću i pitaju da li želite glasati? Naši građani su jako uplašeni. Naravno, kad im Rusi s vojnicima dođu u stan i pitaju hoće li glasati za Putina, svi će reći: "OK, da." Svi žele spasiti svoj život. Ali to ne znači da naši građani žele podržati Putina - rekao je Fedorov.

Jedan stanovnik regije Herson, jugoistočnog dela Ukrajine koji su okupirale ruske snage, opisao je za BBC kako je organizovano glasanje u njegovom selu.

- Proruski orijentisani meštani obilaze kuće s glasačkim kutijama, u pratnji naoružanih vojnika. Ako pokucaju i niko ne otvori, idu dalje do sledeće kuće. Ne provaljuju u kuće, ali ih obilaze. To je smešno. Kakvi su to izbori kad se pojavljuju dva meštanina, jedan drži popis birača, a drugi glasačku kutiju i vojnik s puškomitraljezom? To nije demokratija, to je komedija - rekao je meštanin.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading