PATRIOTA ILI HLADNOKRVNI PLAĆENI UBICA: Ko je Vadim Krasikov, Rus koga je Putin hteo da izvuče iz zatvora u zamenu za ALEKSEJA NAVALJNOG?

Autor:

Svet

27.02.2024

09:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ime Vadima Krasikova poslednjih dana pominje se više nego ikada

PATRIOTA ILI HLADNOKRVNI PLAĆENI UBICA: Ko je Vadim Krasikov, Rus koga je Putin hteo da izvuče iz zatvora u zamenu za ALEKSEJA NAVALJNOG?

Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Marija Pevčik, desna ruka preminulog vođe ruske opozicije Alekseja Navaljnog, otkrila je da je samo dan pre njegove smrti navodno postignut dogovor o razmeni zatvorenika sa Nemačkom.

U jednom pravcu trebalo je da osim Navaljnog odu i dva američka marinca, a u drugom, dakle ka Rusiji Vadim Krasikov koji u Nemačkoj služi doživotnu kaznu zatvora.

Njene tvrdnje nisu mogle biti potvrđene i nije ponudila nikakve dokaze koji bi ih potkrepili.

Nije tajna da predsednik Rusije Vladimir Putin uporno pokušava da iz zatvora kako zna i ume izvuče Krasikova iako je reč o ubici.

Čak je i u intervjuu sa Takerom Karlsonom spomenuo indirektno Krasikova u kontekstu jednog "ruskog patriote" koji služi kaznu u Nemačkoj.

Krasikov u Nemačkoj služi doživotnu zatvorsku kaznu zbog ubistva Zelimhana "Tornikea" Kangošvilija u Berlinu 2019., gruzijskog državljanina čečenskog porekla koji se borio protiv ruskih trupa u Čečeniji i kasnije zatražio azil u Nemačkoj.

Krasikov je osuđen 2021. godine. Nemački sud rekao je da je delovao po nalogu ruskih vlasti, koje su mu dale lažni identitet, pasoš i sredstva za izvršenje ubistva.

Ubistvo i naknadna osuda pokrenuli su veliki diplomatski spor između Rusije i Nemačke, uključujući i diplomatska proterivanja.

Dokazi koje je pregledao sud, uključujući materijal koji je otkrila istraživačka stranica Bellingcat, pokazali su kako je Krasikov bio zaposlen u ruskoj bezbednosnoj agenciji i da je verovatno zamoljen da izvrši ubistvo 2019. godine, rekao je sudac Olaf Arnoldi.

Krasikov i njegovi pravni zastupnici osporavali su krivicu za ubistvo, a čak su doveli u pitanje njegov identitet. Krasikov je na početku suđenja rekao da je pogrešno identifikovan i da je rođen u Rusiji 1970., a ne u Kazahstanu 1965.

Arnoldi je izjavio da su ruske vlasti mesec dana pre ubistva izdale Krasikovu lažan pasoš pod pseudonimom Vadim Sokolov, koju je koristio za put u Berlin, gde je u blizini berlinskog parka Klajner Tirgarten više puta pucao u žrtvu s leđa iz pištolja s prigušivačem.

Svedoci su videli kako je osumnjičeni bacio bicikl, pištolj i dugu, tamnu periku u obližnju reku Spree te su obavestili policiju koja ga je brzo uhapsila pre nego što je uspeo da pobegne na električnom skuteru.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je optužbe o umešanosti Rusije u ubistvo u Berlinu "apsolutno neutemeljenima".

Arnoldi je dodao da Krasikov nije bio ranije osuđivan, ali službeni podaci pokazuju da su ga tražile ruske vlasti zbog ubistva poslovnog čoveka u Moskvi 2013. Slučaj je odbačen 2015.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading