BAJDEN: Nadam se da će do sledećeg ponedeljka doći do PREKIDA VATRE između Izraela i Hamasa

Autor:

Svet

27.02.2024

07:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ranije u ponedeljak, CNN je izvestio da je Hamas odustao od nekih ključnih zahteva u pregovorima o sporazumu o taocima i pauzi u borbama u Gazi, nakon izraelskih optužbi da je njegova pozicija „zabludna“, što dovodi pregovaračke strane bliže početnom sporazumu koji bi mogao da se zaustavi borbe i videti kako je grupa izraelskih talaca oslobođena, prema dva izvora upoznata sa diskusijama.

BAJDEN: Nadam se da će do sledećeg ponedeljka doći do PREKIDA VATRE između Izraela i Hamasa

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Džo Bajden rekao je da se nada da će do „sledećeg ponedeljka“ doći do prekida vatre u sukobu između Izraela i Hamasa.

„Pa, nadam se do početka vikenda, mislim, do kraja vikenda“, rekao je Bajden nakon što je upitan kada bi primirje moglo da počne tokom nastupa u ponedeljak u prodavnici sladoleda u Njujorku sa komičarem Setom Majersom. „Moj savetnik za nacionalnu bezbednost mi kaže da smo blizu. Blizu smo, još nije gotovo. Nadam se da ćemo do sledećeg ponedeljka imati prekid vatre“, dodao je Bajden.

Ranije u ponedeljak, CNN je izvestio da je Hamas odustao od nekih ključnih zahteva u pregovorima o sporazumu o taocima i pauzi u borbama u Gazi, nakon izraelskih optužbi da je njegova pozicija „zabludna“, što dovodi pregovaračke strane bliže početnom sporazumu koji bi mogao da se zaustavi borbe i videti kako je grupa izraelskih talaca oslobođena, prema dva izvora upoznata sa diskusijama.

„Glavne prepreke su rešene u smislu insistiranja Hamasa na potpunom povlačenju izraelskih snaga i okončanju rata“, rekao je visoki zvaničnik Bajdenove administracije za CNN, posle sastanka u Parizu između šefova američkih, egipatskih, izraelskih obaveštajnih službi i katarski premijer.

„Zahtevi Hamasa za brojem Palestinaca [zatvorenika koji bi] morali da budu oslobođeni su opali“, dodao je zvaničnik.

Diplomatski izvor upoznat sa diskusijama potvrdio je da je Hamas ublažio svoju poziciju uoči dogovora o prvoj fazi sporazuma. Iako se očekuje da će se kasnije pojaviti izazovnije prepreke kada se bude razgovaralo o složenim pitanjima poput Hamasovog oslobađanja muških IDF talaca i okončanja rata.

Oni koji su učestvovali u diskusijama rekli su da će sporazum verovatno biti implementiran u više faza i kada se postigne početni dogovor, to bi moglo dovesti do primirja u trajanju od čak šest nedelja sa grupom izraelskih talaca, uključujući žene, decu, starce. i bolesni u zamenu za manji broj palestinskih zatvorenika nego što je Hamas prvobitno zahtevao.

Druga faza je u kojoj se očekuje da diskusije postanu još komplikovanije.

Tokom pregovora o primirju bi se vodili pregovori o osetljivijim temama poput oslobađanja izraelskih vojnika koji su taoci, palestinskih zatvorenika koji služe duže kazne, povlačenja snaga ID i trajnog okončanja rata uz pitanja tzv. .

Izraelski lideri su jasno stavili do znanja da nameravaju da pokrenu vojnu ofanzivu na Rafah, dok je u ranijem predlogu Hamas rekao da želi da iskoristi drugu fazu za razgovor o „zahtevima neophodnim za nastavak međusobnog prekida vojnih operacija“.

Timovi iz zemalja koji su se sastali u petak u Parizu sastali su se u ponedeljak u Dohi kako bi razgovarali o finijim tačkama širokih pitanja o kojima se razgovaralo u petak, što je znak napretka.

„Napravili smo napredak u ovim razgovorima tokom vikenda i poslednjih nekoliko dana“ da pokušamo da postignemo dogovor o oslobađanju talaca i obezbeđenju privremenog prekida vatre, rekao je u ponedeljak portparol Stejt departmenta Met Miler.

„Nastavljamo da verujemo da je dogovor moguć i nastavićemo da ga sledimo“, rekao je Miler na brifingu odeljenja.

Miler je dodao da ako je Hamasu „zaista stalo do palestinskog naroda, trebalo bi da pristane na dogovor koji je na stolu jer će to u velikoj meri ublažiti patnje tog palestinskog naroda“.

U nedelju, američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan odbio je da iznese detalje o uslovima o kojima se razgovara, ali je rekao da je sastanak u petak u Parizu rezultirao „razumevanjem između njih četvorice o tome kako bi izgledale osnovne konture sporazuma o taocima za privremeni prekid vatre“.

„Katar i Egipat će morati da dođu do indirektnih razgovora sa Hamasom, jer će na kraju morati da pristanu da oslobode taoce“, rekao je Salivan za CNN. „Taj posao je u toku. I nadamo se da ćemo u narednim danima moći da stignemo do tačke gde zapravo postoji čvrst i konačan dogovor o ovom pitanju. Ali moraćemo da sačekamo i vidimo.”

Izrael je u ponedeljak potvrdio da šalje tim u Dohu nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu u nedelju manje odbacivao stanje razgovora nego što je bio u poslednjih nekoliko nedelja.

BONUS VIDEO:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading