PARLAMENT POTVRDIO! Turska odobrila zahtev Švedske za pristupanje NATO! SAD SE ČEKA ORBAN!

Autor:

Svet

23.01.2024

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pristup nove članice u NATO mora odobriti svaka zemlja koja trenutno čini tu alijansu. Mađarska sada ostaje jedina država članica koja to nije odobrila.

PARLAMENT POTVRDIO! Turska odobrila zahtev Švedske za pristupanje NATO! SAD SE ČEKA ORBAN!

Foto: shutterstock

Turski parlament odobrio je zahtev Švedske za pristupanje NATO.

Turski parlament je danas raspravljao o kandidaturi Švedske za članstvo u NATO-u, nakon što je parlamentarna komisija za spoljne poslove to odobrila prošlog meseca, kao prvi korak procesa ratifikacije. Tek po odobrenju parlamenta, predsednik Redžep Tajip Erdogan takvu odluku može potpisati kao zakon.

Ovom odlukom turskog parlamenta otklonjena najveća preostala prepreka širenju zapadnog vojnog saveza.

Odluka Turske dogodila se oko 20 meseci nakon što je Stokholm zatražio pridruživanje NATO-u, usled ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Pristup nove članice u NATO mora odobriti svaka zemlja koja trenutno čini tu alijansu. Mađarska sada ostaje jedina država članica koja to nije odobrila.

Predstavnici Mađarske su ranije navodili da veruju kako NATO članstvo "nije prioritet" za Švedsku na osnovu njenih postupaka. Ta zemlja je obećala da neće biti poslednji saveznik koji je ratifikovao članstvo Švedske, ali je njen parlament na pauzi do sredine februara.

Inače, Turska i Mađarska imaju bolje odnose s Rusijom od ostalih članica NATO pakta, predvođenog Sjedinjenim Državama.

Uprkos protivljenju invazije Rusije na Ukrajinu, Turska je kritikovala zapadne sankcije Moskvi, koja je upozorila da će odgovoriti ako NATO ojača vojnu infrastrukturu u dve skandinavske države – Švedskoj i Finskoj. Finska je pristupila NATO-u u aprilu 2023. godine.

Turska se najpre protivila i finskoj i švedskoj kandidaturi, ulažući prigovore radi, kako su navodili, toga što dve zemlje štite grupe koje Ankara smatra teroristima.

Bonus video

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading