PREŽIVELI IZRAELCI SA MUZIČKOG FESTIVALA ŠOKIRALI NAROD! Neviđen preokret, napravili su gest koji je iznenadio i Hamasovce

Autor:

Svet

02.01.2024

08:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pred Okružnim sudom u Tel Avivu tužene su bezbednosne agencije Izraela, u prvom redu Šin Bet, ali i IDF (izraelsku vojsku), policiju i Ministarstvo odbrane navodeći više primera u kojima nisu obavili svoje dužnosti. Traže odštetu u vrednosti od 56 miliona dolara

PREŽIVELI IZRAELCI SA MUZIČKOG FESTIVALA ŠOKIRALI NAROD! Neviđen preokret, napravili su gest koji je iznenadio i Hamasovce

Foto: twitter/printscreen/@DD_Geopolitics

Čak 42 učesnika muzičkog festival Supernova u Izraelu, koje su pripadnici Hamasa prvo napali 7. oktobra kada je počeo rat sa Izraelom, odlučili su da tuže svoje bezbednosne snage, ali i vojsku!

Osobe koje su uspele da se izvuku i pobegnu sa “festivala smrti” na kojem je ubijeno čak 364 učesnika, smatrale su da je država napravila veliki nemar i da je ova tragedija morala biti izbegnuta.

Pred Okružnim sudom u Tel Avivu tužene su bezbednosne agencije Izraela, u prvom redu Šin Bet, ali i IDF (izraelsku vojsku), policiju i Ministarstvo odbrane navodeći više primera u kojima nisu obavili svoje dužnosti. Traže odštetu u vrednosti od 56 miliona dolara.

"Jedan telefonski poziv zvaničnika IDF organizatoru festivala odgovornom za žurku da je odmah prekine, s obzirom na očekivanu opasnost, spasio bi živote i sprečio fizičke i psihičke povrede stotine učesnika, uključujući i tužioce", navodi se u tužbi.

"Nemar i grubi previd su neverovatni", navodi se u tužbi.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Pripadnici Hamasa

Gubitak zarade, bol i patnja, gubitak životnih zadovoljstava, gubitak buduće zarade i medicinski troškovi bili su među zahtevima uključenim u tužbu, prenosi The Times of Israel.

Festival, u blizini kibuca Reim, bio je među nekoliko lokacija na kojima su 7. oktobra militanti Hamasa izvršili napad i napravili masakr.

Tužioci su naveli da su počinjeni nasilni zločini nad učesnicima, od kojih su neki silovani i ubijeni i živi spaljeni, dok su se preživeli sakrivali ispod leševa i skloništa za bombe, u masakru, koji je počeo u 6.30 ujutro i trajao do oko 12 sati.

"Hamas je ubio 364 učesnika i oteo 40 u Gazi, od kojih su neki pušteni, a neki se vode kao nestali. Mnogi su fizički ili psihički povređeni, uključujući i tužioce", navodi se u tužbi.

U tužbi se citiraju izveštaji nakon masakra, u kojima se navodi da su visoki oficiri u diviziji Gaza izrazili zabrinutost zbog žurke, te da su se mnogi protivili njenom održavanju.

Takođe je navedeno da je šef Šin Beta Ronen Bar održao konsultacije prethodne noći, pa čak i poslao tim za specijalne operacije na granicu noć pre napada.

Tužioci su izrazili nevericu da, uprkos strahu službi bezbednosti da bi moglo doći do borbenih dejstava, uključujući pokušaje zarobljavanja vojnika i civila, nije izdata hitna naredba za zabranu okupljanja.

Ovaj gest učesnika festivala koji su faktički tužili čitavu državu, naišao je na iznenađujuće reakcije u Gazi, konkretno od pripadnika Hamasa i onih koji ih podržavaju.

Na društvenim mrežama, primetni su u 2024. godini komentari čak i onih koji tvrde da su na frontu i bore se za Hamas da državni vrh Izraela više ne podržava niko u tom narodu i da je on isključivi krivac za sve što se prethodnih godina dešava na tom prostoru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading