HAMAS ŽELI TRAJNI PREKID VATRE U GAZI: Spremni su da oslobode i vojnike, pod JEDNIM USLOVOM, evo šta traže od Izraela

Autor:

Svet

29.11.2023

13:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Palestinski militantni pokret Hamas postavio je trajni prekid vatre u Pojasu Gaze kao preduslov za oslobađanje zarobljenih pripadnika Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) u pregovorima sa Izraelom, prema izveštajima egipatske televizije Al-Kahera al-Ekhbarija.

HAMAS ŽELI TRAJNI PREKID VATRE U GAZI: Spremni su da oslobode i vojnike, pod JEDNIM USLOVOM, evo šta traže od Izraela

Foto: Tanjug/AP

Palestinski militanti su potvrdili da će “uslovi za oslobađanje izraelskih vojnika biti drugačiji”, a pregovori o tom pitanju će obuhvatiti razgovore o “prekidanju neprijateljstava i ukidanju blokade” koju je Izrael nametnuo Pojasu Gaze.

Osama Hamdan, visoki zvaničnik Hamasa, izjavio je da je “još rano i teško govoriti o oslobađanju zarobljenih vojnika u uslovima tekuće patnje palestinskog naroda i nastavljanja izraelske agresije”. Prema njegovim rečima, “uslov za pregovore je prekid rata”.

Hamdan je potvrdio da Hamas veruje da je moguće produžiti humanitarno primirje za još nekoliko dana.

Portparol katarskog Ministarstva spoljnih poslova Madžed bin Mohamed al-Ansari, rekao je u ponedeljak da su Izrael i Hamas, uz pomoć posrednika, postigli dogovor o produženju humanitarnog primirja u Pojasu Gaze za dva dana.

Taher al-Nunu, portparol šefa političkog biroa Hamasa Ismaila Hanije, rekao je za TASS da će novi sporazum sa Izraelom biti zasnovan na istim uslovima, odnosno da će tri palestinska zatvorenika biti puštena u zamenu za svakog izraelskog taoca kojeg oslobodi Hamas.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading