EKSTREMNA DESNICA GURA NETANJAHUA U NASTAVAK RATA: Ministar za bezbednost obećava, SRUŠIĆE VLADU! Ben Gvir želi TOTALNI RAT!

Autor:

Svet

29.11.2023

08:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izraelski ministar za nacionalnu bezbednost, Itamar Ben Gvir, izjavio je da će srušiti vladu ako Izrael ne nastavi rat protiv palestinske militantne grupe Hamas

EKSTREMNA DESNICA GURA NETANJAHUA U NASTAVAK RATA: Ministar za bezbednost obećava, SRUŠIĆE VLADU! Ben Gvir želi TOTALNI RAT!

Foto: Tanjug/AP

“Zaustavljanje rata jednako je razbijanju vlade”, rekao je Ben Gvir. Njegova stranka “Ocma Jehudit” ima tri ministra u ratnom kabinetu, ali se očekuje da bi vlada premijera Benjamina Netanijahua preživela njegov odlazak. Trenutno, Izrael i Hamas su postigli dogovor o višednevnom prekidu vatre koji traje do sutra.

Itamar Ben Gvir (rođen 6. maja 1976) je izraelski advokat i političar ekstremne desnice. On je ministar nacionalne bezbednosti12 i lider stranke Ocma Jehudit. Ben Gvir je poznat po tome što brani jevrejske radikale na suđenjima u Izraelu. Poznat je po svojim otvoreno rasističkim, anti-arapskim stavovima i aktivnostima. Takođe je poznat po tome što je zagovarao proterivanje arapskih građana Izraela koji nisu lojalni Izraelu.

Stranka Ocma Jehudit je politička partija ekstremne desnice u Izraelu. Njihova ideologija se često opisuje kao Kahanizam, izraelski nacionalizam, anti-Arabizam i jevrejska supremacija.

Neki od ključnih elemenata platforme stranke su:

Rat protiv “neprijatelja Izraela” treba da bude totalan, bez pregovora, bez ustupaka i bez kompromisa. Stranka radi na tome da ukloni neprijatelje Izraela iz njihove zemlje. Stranka zagovara aneksiju Zapadne obale, deportaciju “neprijateljskih” Arapa u susedne zemlje, supremaciju religijskog jevrejskog zakona u Izraelu, odbacivanje stvaranja palestinske države.

Stranka definiše Izrael kao “jevrejsku državu po svom karakteru, svojim nacionalnim simbolima i svojim pravnim vrednostima” i definiše hebrejski kao “jedini službeni jezik” Izraela.

Lider stranke, Itamar Ben-Gvir, definisao je “neprijatelja Izraela” kao "neko ko želi da uništi Državu Izrael, neko ko ne želi jevrejsku državu, neko ko ne želi Jevreje u Izraelu, ko želi da nas protera i uništi. Neko ko ovde izvodi terorističke napade, neko ko baca kamenje i benzin bombe i neko ko ubija Jevreje".

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading