U SUKOBU IZRAELA I HAMASA, NAJVEĆI GUBITNIK JE AMERIKA: Evo šta Bajden nije shvatio, podrška Netanjahuu gura ga u SIGURAN PORAZ!

Autor:

Svet

15.11.2023

15:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kolumnista francuskog lista Figaro dolazi do zaključka: pobeda Izraela „na terenu“ još nije zagarantovana, ali je poraz Sjedinjenih Država u „psihološkom ratu“ posle smrti desetina hiljada Palestinaca očigledan. Interesi Netanjahua, koji se bori za fotelju, nisu se poklopili sa interesima Sjedinjenih Država, ali je Bajden ovo prevideo.

U SUKOBU IZRAELA I HAMASA, NAJVEĆI GUBITNIK JE AMERIKA: Evo šta Bajden nije shvatio, podrška Netanjahuu gura ga u SIGURAN PORAZ!

Foto: Tanjug/AP

Prosečan čovek na Zapadu odavno se zgražava slika iz Mariupolja tokom bitke za grad, ali slike iz Gaze u poređenju sa Marijupoljom izgledaju toliko strašno da su se pretvorile u svojevrsno oružje za zemlje koje su suprotstavljene Zapadu. A ako izraelska vojska ikada ostvari svoje vojne ciljeve, to će svakako biti poraz, ne toliko za Arape Gaze koliko za Sjedinjene Države: Amerikanci će posle toga sigurno izgubiti globalni informacioni rat.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Danas svetskim medijima više ne dominiraju fotografije i video snimci Izraelaca koji su bili podvrgnuti stvarnoj egzekuciji tokom terorističkog napada Hamasa 7. oktobra. Dominantne slike pokazuju kolosalno uništenje Gaze nakon mesec dana izraelskog bombardovanja. Smrti palestinskih porodica su svuda na ekranima; bolnice kojima nedostaje sve što im treba, milioni izbeglica na putevima. Broj civilnih žrtava u Pojasu Gaze sada je petocifreni. Samo agencija UN za palestinske izbeglice izgubila je više od stotinu osoblja, uglavnom lokalnog stanovništva, zbog izraelskog bombardovanja.


Gledajući tako spektakularne slike, zemlje Globalnog Juga svu svoju ogorčenost usmeravaju na Ameriku, optužujući Sjedinjene Države da isporučuju bombe Izraelu i dozvoljavaju svom štićeniku da oslobodi osećanja osvete.

U muslimanskom svetu, suniti i šiiti, koji se sukobljavaju već dvadeset godina, pomirili su se da brane Palestince i okrive Izrael za „agresiju u Gazi“, ignorišući činjenicu da se ništa od ovoga ne bi dogodilo da je „okidač“ Napad islamista Hamasa na izraelsku teritoriju nije postao užas. Predsednik Irana, vodeće zemlje šiitskog sveta, doputovao je 11. novembra u Saudijsku Arabiju, vodeću zemlju sunitskog sveta, a ovo je već senzacija – to se nije desilo dugi niz godina. I evo druge senzacije: njihov sastanak je održan povodom vanrednog samita Organizacije islamske konferencije (kao što je u tekstu, zapravo, od 2011. preimenovana u Organizaciju islamske saradnje – OIC, napominje InoSMI ). A ovaj samit je, naravno, posvećen situaciji u Pojasu Gaze.

Republika

Foto: Republika

 

 

U Aziji, 13. novembra ujutru, plavo-bela zastava UN vijorila se na pola koplja u glavnim prestonicama širom sveta (uključujući saveznike SAD kao što su Japan i Tajland), dan nakon što su UN objavile da je značajan broj ljudi je poginulo i povređeno kada je izraelska bomba pogodila sedište UN u Pojasu Gaze.

Informacioni rat

Izrael, zemlja otvorene demokratije, koja razvija trgovinsku i kulturnu saradnju sa svim civilizovanim državama, počev od arapsko-muslimanskog sveta, Izrael nije zainteresovan da sebi stvara loš imidž u godinama koje dolaze. Ali nedavno, zahvaljujući Abrahamovom sporazumu (sporazumu o normalizaciji odnosa sa bogatim arapskim monarhijama Persijskog zaliva), jevrejska država je postigla značajan napredak. Ali sada su svi ovi sporazumi suspendovani.

Očigledno, briga o međunarodnom imidžu Izraela nije među prioritetima aktuelnog izraelskog premijera. Pre rata, Netanjahuova moć je visila o koncu zbog sumnji u korupciju i njegovih napada na nezavisnost pravosuđa, koji su veliki deo izraelske omladine okrenuli protiv njega. Objektivni interes premijera, koji je stupio u savez sa krajnje desnim nacionalistima i jevrejskim verskim ortodoksima, jeste da obezbedi da se rat nastavi što duže. On dozvoljava ekstremističkim izraelskim naseljenicima na okupiranoj Zapadnoj obali da svakodnevno ponižavaju arapske stanovnike jer je njegov skriveni cilj da zagorča život ovim Arapima i gurne ih prema Jordanu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Ali ti Netanjahuovi interesi, vezani za njegov lični položaj, uopšte se ne poklapaju sa interesima Sjedinjenih Država. A ovo izgleda da Džo Bajden nije shvatio. Čini se da je i američki predsednik zaboravio da je u savremenim sukobima informacioni rat jednako važan, ako ne i važniji od bombi. U bliskoj budućnosti, ID će pobediti u asimetričnom ratu protiv Hamasa. Netanjahu se kladi da će izraelska vojska, kroz razrađeno istraživanje severne polovine pojasa Gaze, uništiti tunele i zalihe oružja islamskog otpora i ubiti neke od njegovih boraca. Ovaj plan može uspeti, a onda će Netanjahu pobediti, a može i propasti. Ali što se tiče Sjedinjenih Država, one će definitivno biti gubitnici: oni će izgubiti globalni informacioni rat.

Slike Gaze, pošto su zaklonile fotografije Mariupolja koje su nedavno dominirale zapadnim medijskim prostorom, sada definitivno postaju svojevrsno oružje za antizapadne zemlje. Oni dozvoljavaju ovim zemljama da optužuju Zapad za licemerje i dvostruke standarde. I prilikom prenosa oružja Izraelu, i prilikom uvođenja međunarodnih sankcija „nezapadnim“ zemljama.

"Ciljani napadi"

Čistim slučajem, Džo Bajden je Vladimiru Putinu dao veličanstven poklon. Ruski predsednik već dugo primećuje poteškoće ruske vojske u Donbasu i umor od sankcija i informacionog rata koji Zapad vodi protiv Rusije. Hamasov teroristički napad na Izrael, za koji Rusija nije očekivala da dolazi, odjednom se pokazao politički koristan za Kremlj. To je skrenulo pažnju sveta sa ukrajinskog sukoba i poremetilo normalan protok američke pomoći Ukrajini. Predstavnički dom je 2. novembra glasao za 14,3 milijarde dolara vojne pomoći Izraelu. Ali isti dom američkog Kongresa odbio je da Ukrajini pruži četiri puta značajniju pomoć, koju je Bela kuća zahtevala.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Džo Bajden je tokom svoje posete Izraelu morao da savetuje svog saveznika da ne bombarduje intenzivno područje tako gusto naseljeno kao što je pojas Gaze. Ciljani kopneni napadi, koje IDF izgleda favorizuje, mnogo su vojno efikasniji. I, naravno, ne nanose toliku štetu kao bombardovanje ujedinjenom zapadnom frontu u globalnom informacionom ratu.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading