SMRTONOSNA BOLEST HARA FRANCUSKOM! Krvarenje iz očiju, bol u vratu, leđima i glavi su neki od simptoma: Epidemija CCHF-a može proći neprimećeno zbog nedovoljnog iskustva lekara!

Autor:

Svet

26.10.2023

22:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pojavila se smrtonosna bolest u Francuskoj koja je do sada odnela čak 40% života!

SMRTONOSNA BOLEST HARA FRANCUSKOM! Krvarenje iz očiju, bol u vratu, leđima i glavi su neki od simptoma: Epidemija CCHF-a može proći neprimećeno zbog nedovoljnog iskustva lekara!

Foto: Shutterstock

 

 Bolest koja se naziva krimsko-kongo hemoragična groznica (CCHF) prenosi se ubodom zaraženog krpelja, a prvi slučajevi su primećeni duž državne granice sa Španijom. Iako je ova bolest endemska za delove Afrike, Bliskog istoka, Azije i Balkana, alarmantno je što se sporadični slučajevi pojavljuju i u južnim delovima zapadne Evrope, uključujući Španiju. Stručnjaci već dugo upozoravaju na potencijalnu opasnost od širenja bolesti zbog klimatskih promena, a sada se čini da se bolest približava i severnoj Evropi, pa čak i Velikoj Britaniji.

 



Simptomi CCHF-a su slični eboli i uključuju bolove u mišićima, abdominalne tegobe, grlobolju, povraćanje, krvarenje iz nosa i sitnih kapilara u očima i koži, groznicu, vrtoglavicu, bol u vratu, leđima i glavi, kao i osetljivost na svetlost. Vakcina za ovu bolest nije dostupna, a lečenje je usmereno na održavanje osobe u životu dovoljno dugo da se njeno telo bori protiv infekcije.

 

 


Britanske zdravstvene vlasti savetuju ljudima koji putuju u francusku regiju gde je otkrivena bolest da izbegavaju ujede krpelja. Posebno su u opasnosti oni koji kampuju, planinare ili dolaze u kontakt sa životinjama u tom regionu. Do sada nijedan autohtoni slučaj infekcije nije otkriven kod ljudi u Francuskoj, ali je evidentno da krpelji sa CCHF vrebaju u divljim i domaćim životinjama.

Ova smrtonosna bolest već je izazvala paniku u Španiji gde je zabeleženo čak 12 slučajeva infekcije od 2013. do prošle godine, a četiri od tih slučajeva su bila fatalna. Krpelji sa CCHF prvi put su otkriveni u Španiji 2010. godine. Evropska organizacija za zaštitu bolesti prijavila je i dva slučaja CCHF u Severnoj Makedoniji, od kojih je jedan bio fatalan.

 

 

 

 


Stručnjaci upozoravaju da bi potencijalne epidemije CCHF-a mogle proći ispod radara jer malo lekara ima iskustva sa ovom bolešću. Izazov će biti rano otkrivanje jer kliničari ne znaju kako izgleda ova bolest. Zbog toga je važno da se preduzmu sve preventivne mere kako bi se sprečilo dalje širenje bolesti.

Imena koja se pominju u tekstu: CCHF, krimsko-kongo hemoragična groznica, Francuska, Španija, krpelji, Afrika, Bliski istok, Azija, Balkan, Velika Britanija, simptomi, vakcina, lečenje, Britanske zdravstvene vlasti, autohtoni slučaj, Španija, Severna Makedonija, Evropska organizacija za zaštitu bolesti, panika, preventivne mere.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading