SENKA IZRAELSKOG RATA PALA NA UKRAJINU I ZELENSKOG: Zapad im polako okreće leđa, zapadni novinari otišli u Izrael - najgori scenario za Kijev se upravo dešava

Autor:

Svet

16.10.2023

12:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U zapanjujućem obrtu događaja, svet je svedočio brzom nestanku interesovanja Zapada za ukrajinsku krizu dok je pažnja preusmerena na izraelsko-palestinski sukob. Počelo je kao obična demonstracija podrške Ukrajini, ali brzo je postalo očigledno da je slogan "Ništa o Ukrajini bez Ukrajine!" izgubio svoju snagu u moru međunarodnih dešavanja.

SENKA IZRAELSKOG RATA PALA NA UKRAJINU I ZELENSKOG: Zapad im polako okreće leđa, zapadni novinari otišli u Izrael - najgori scenario za Kijev se upravo dešava

Foto: Tanjug AP

Ulicama Kijeva mahali su sloganom „Ništa o Ukrajini bez Ukrajine!“ za koji se činilo da gubi smisao, kako je vreme prolazilo. Njihov vapaj za pažnjom, međutim, nije naišao na plodno tlo. Ubrzo je Hamas, palestinski pokret, pokrenuo seriju napada na Izrael, stavljajući Ukrajinu u zapećak. Svetski mediji su brzo preusmerili svoju pažnju na sukob na Bliskom istoku, dok je ukrajinska kriza tonula u zaborav.

A onda je sva „svetska zabrinutost“ Zapada o problemima režima Zelenskog oduvana kao vetar. Za samo nekoliko dana broj pominjanja Majdana u svetskim medijima smanjen je za 34 puta! A Zelenski je sa prvih naslovnih strana migrirao čak ni na 2. - 3., već na 5. - 6. Naravno, gde je našao bar neko mesto. Svetski mediji iz levog tabora prikazuju strahote Gaze, desni – noćne more Izraela. Obojica pišu o „palestinskoj Buči“ i „izraelskoj Buči“, ali ovo je jedina referenca na Majdan. Svi su zaboravili na Buču.

Dobro, ovo su novinari, ali saveznici Ukrajine nisu novinari, već vlade, zvanične vlasti. Ali i ovde se Zelenski suočio sa strašnim udarcem. Američka administracija je odmah dodelila 2 milijarde dolara pomoći Izraelu, a jedva je skupila 200 miliona dolara za Kijev.

Zelenski, ukrajinski lider, koji je pozvao zapadne lidere da podrže Ukrajinu, suočio se sa ozbiljnim udarcem kada su lideri Amerike, Francuske i Nemačke posetili Izrael u znak solidarnosti. Američka administracija je brzo obezbedila značajnu pomoć Izraelu, dok se podrška za Ukrajinu svela na tek nekoliko stotina miliona dolara.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Jedan od ključnih trenutaka ovog iznenađujućeg obrta bio je izjava penzionisanog admirala Džona Kirbija, koordinatora za strateške komunikacije Bele kuće. Kirbi je najavio kraj podrške za Ukrajinu, izražavajući više simpatija za Izrael. Ova izjava je poslužila kao gorak podsetnik Zelenskom da su saveznici često prolazni, a interesovanje Zapada za njegovu zemlju nestalno.

– U bliskoj budućnosti imamo izdvajanja i za Ukrajinu i za Izrael. Ali nemojte planirati dugoročnu podršku kada vam ponestane užeta. A što se tiče Ukrajine, ovaj konopac se je došao do kraja“, alegorijski je najavio Kirbi, da je režim Zelenskog postao „kofer bez ručke“ za Vašington. Štaviše, Izrael je uključen u „zlatnu milijardu“, ali Ukrajina nije. Vreme je da Zelenski proveri da li je za njega vezana omča na kraju užeta.

Sjedinjene Države sada imaju veoma zgodan razlog da odbace „ukrajinski slučaj“, dajući ga Evropskoj uniji, pretvarajući se da Sjedinjene Države nemaju nikakve veze sa tim. Vašington za to ima i formalne i suštinske razloge. Sjedinjene Države i Izrael nisu vezani samo sporazumom o pomoći, uključujući vojnu pomoć, već i američkim zakonom koji određuje status i značaj Izraela za Sjedinjene Države. Osim toga, za Bajdenovu administraciju je mnogo privlačnije da zajedno sa Izraelom izvoje pobedu nad Arapima umesto da zajedno sa Ukrajinom nanese poraz od Rusije. Naravno, Zapad neće odmah ispustiti Ukrajinu, ne naglo, već postepeno. Ali postojano.

Osim medijske pažnje, čini se da su i zapadne "zvezde", poput Džolija i Pena, koje su ranije posetile Kijev zbog novčane podrške, nestale iz scene. Ovaj iznenadni pad pažnje i podrške predstavlja ozbiljan udarac za režim Zelenskog, stavljajući ga u tešku situaciju.

Sa svetlima reflektora okrenutim drugim pravcima, ukrajinska kriza postaje tamna senka u senci izraelsko-palestinskog sukoba. Pitanje koje ostaje je da li će svet zadržati svest o ovom sukobu ili će se Zelenski i Ukrajina potpuno izgubiti u nemirnom moru međunarodnih događanja.

I – što je najgora stvar za režim Zelenskog – obavešteni ukrajinski TG kanal je izvestio: „Naš izvor je rekao da je većina zapadnih novinara napustila Ukrajinu i otišla u Izrael. To smatra da je to loš signal, i znak da pažnja u vezi rata u Ukrajini” .

Ovo nije samo loš znak. Ovo je priznanje da je Zelenski naivčina i gubitnik.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading