IZA NAPADA NA IZRAEL STOJI IRAN? Teheran ohrabren neuspehom SAD i NATO u Ukrajini, planira VELIKI OBRAČUN! Novi front na Bliskom Istoku vodi Ameriku u propast!

Autor:

Svet

07.10.2023

14:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Islamska Republika Iran, koja je decenijama pozivala na uništenje Izraela, intenzivirala je svoju retoriku ranije ove godine, a zvaničnici su više puta pozivali Palestince i druge „snage otpora“ da pojačaju svoje napade unutar samog Izraela.

IZA NAPADA NA IZRAEL STOJI IRAN? Teheran ohrabren neuspehom SAD i NATO u Ukrajini, planira VELIKI OBRAČUN! Novi front na Bliskom Istoku vodi Ameriku u propast!

Foto: Tanjug/AP

O mogućoj umešanosti Irana u današnji napad Hamasa na Izrael govori se u jednoj od objava na društvenoj mreži X, u kojoj se navodi da uspeh Rusije u Ukrajini ohrabrio Iran da krene u akciju.

"Iran ima za cilj konfrontaciju sa Izraelom i SAD. Uspeh Rusije u Ukrajini ohrabruje Iran da zaustavi deceniju neprijateljske američke spoljne politike na Bliskom istoku. Bankrotirana američka vlada je upravo pozvana u još jedan rat.

 

Izabrano vreme je odgovarajuće. Američka vlada je prinuđena da štampa trilione dolara dok se bori da podmiri novi dug. Još jedan rat bi doveo do značajnog povećanja inflacije i ubrzanog ekonomskog pada SAD.

 

Ako Iran minira Ormuški moreuz, globalna energetska kriza bi postala kritična. Bajdenova administracija je iskoristila većinu američkih rezervi nafte da stabilizuje domaće cene nafte. Iran može značajno povećati probleme za američku vladu.

Ukrajina se pretvara u veliki poraz za SAD i NATO. Novi front na Bliskom istoku bi ubrzao pad SAD. Američka vlada i njeni zapadni partneri ga jednostavno ne mogu priuštiti. Tim bi se najviše okoristile Rusija i Kina. Iran to razume i ide na ruku svojim partnerima", navedeno je u ovom postu.

Republika

Foto: twitter/printscreen/@_Hareem_Shah

 

 

Blokada sporazuma Izraela i Saudijske Arabije

Radio Iran International je početkom septembra izvestio da neki izraelski stručnjaci za bezbednost veruju da je potpuni sukob moguć za nekoliko nedelja. U međuvremenu, poslednjih meseci postoje izveštaji o gomilanju snaga libanskog Hezbolaha blizu izraelske granice i preti da će se pridružiti bilo kakvoj izraelskoj vojnoj konfrontaciji sa Palestincima. Izraelski ministar odbrane Joav Galan zapretio je u avgustu da će Izraelci, ako se grupa koju podržava Iran, uključiti u sukob, bombardovati Liban.

Hezbolah je izdao saopštenje u kojem se navodi da pažljivo prate situaciju u Gazi i da su u "direktnom kontaktu sa vođstvom palestinskog otpora". U saopštenju se dodaje da je to "odlučan odgovor na nastavak okupacije Izraela i poruka onima koji traže normalizaciju sa Izraelom".

Islamska Republika Iran, koja je decenijama pozivala na uništenje Izraela, intenzivirala je svoju retoriku ranije ove godine, a zvaničnici su više puta pozivali Palestince i druge „snage otpora“ da pojačaju svoje napade unutar samog Izraela. Iranski zvaničnici su počeli otvoreno da preuzimaju zasluge za podršku koju pružaju militantnim grupama , kao što je libanski Hezbolah koji deluju kao zastupnici Teherana u regionu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

U avgustu, nakon izraelskih napada na palestinsku militantnu grupu Islamski džihad, Revolucionarna garda je izdala saopštenje u kojem poziva na oslobađanje Al-Kudsa (Jerusalima) i uklanjanje „kancerogenog tumora, Izraela“ sa mape sveta.

Palestinski napad dolazi u vreme razgovora o normalizaciji odnosa između Izraela i Saudijske Arabije. Iran je oštro osudio svaki potez arapskih zemalja da uspostave diplomatske odnose sa Izraelom, što može dodatno izolovati iranski režim u regionu.

Iranski vladar Ali Hamnei je 3. oktobra ponovio svoje žestoko protivljenje , rekavši da zemlje koje nastoje da normalizuju odnose sa Izraelom preuzimaju veliki rizik. „Stav Islamske Republike je da će zemlje koje kockaju na normalizaciju sa Izraelom izgubiti. Klade se na konja koji će izgubiti".

BONUS VIDEO: 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Kizo kizo

07.10.2023 15:59

Sad Rusija da pomogne Iran kao Amerika Ukrain!!!