UKRAJINSKI VOJNICI BIĆE "NEVIDLJIVI" ZA DRONOVE I TERMOVIZIJSKE KAMERE: Dobili su novo TAJNO ORUŽJE!

Autor:

Svet

05.10.2023

09:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajina je objavila da je proizvela "nevidljive ogrtače". Ukrajinski ministar za digitalizaciju Mihailo Fedorov predstavio je u sredu „nevidljivi plašt" za koju kaže da može da sakrije vojnike od termovizijskih kamera i dronova, prenosi CNN.

UKRAJINSKI VOJNICI BIĆE "NEVIDLJIVI" ZA DRONOVE I TERMOVIZIJSKE KAMERE: Dobili su novo TAJNO ORUŽJE!

Foto: Printscreen Twitter @warinukraineua

Ogrtači blokiraju toplotno zračenje, što vojnika navodno čini nevidljivim za neprijatelja. Plašt je kreirao Brave1, projekat odbrambene tehnologije koji sponzoriše ukrajinska vlada.

 

Kamuflaža se razvija od 2015. godine, kada je dizajnirana da je koriste snajperisti i vojnici Službe bezbednosti Ukrajine za specijalne operacije u regionu Donbasa na istoku zemlje, rekao je za Si-En-En Maksim Borijak, jedan od tvoraca ogrtača.

Projekat je zaista krenuo kada je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022. Plašt koristi materijale koje obično koriste vatrogasci, a koji sprečavaju da topao vazduh izađe i da ga termovizijske kamere otkriju, dok ugrađeni ventilacioni sistem hladi topao vazduh unutar ogrtača. Boriak kaže da je to "jednostavan sistem" koji teži do 2,5 kilograma. Ogrtači su otporni na kišu i nezapaljivi.

Plašteve je već koristila 35. brigada marinaca tokom ukrajinske kontraofanzive, rekao je Boriak, prenosi CNN.  Oni su prikazani u pokaznom snimku videu koji je u sredu podelio ministar Mihailo Fedorov, koji je rekao da video „pokazuje gotov uzorak koji je uspešno testiran na terenu“.

Si-En-En kaže da ne može da potvrdi efikasnost kamuflaže ili kako je korišćena na terenu. 

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Deks

05.10.2023 12:31

Ma idite bre sa nevidljivim ortacima, baciće ludaci atomsku i svi odosmo u tri lepe. Poludeo svet nacisto