SKANDAL! TAJNI IZVEŠTAJ KIJEVA TRESE BRISEL! Rusi ubijaju Ukrajnce iranskim dronovima, pet zapadnih kompanija IM PRAVI DELOVE!

Autor:

Svet

27.09.2023

09:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iranski dronovi kamikaze koje Rusi koriste u napadima na ukrajinske gradove punjeni su evropskim komponentama, navodi se u tajnom dokumentu koji je Kijev poslao svojim zapadnim saveznicima u kojem ih moli da dobije dalekometne projektile za napad na proizvodne lokacije u Rusiji, Iranu i Siriji.

SKANDAL! TAJNI IZVEŠTAJ KIJEVA TRESE BRISEL! Rusi ubijaju Ukrajnce iranskim dronovima, pet zapadnih kompanija IM PRAVI DELOVE!

Foto: Shutterstock, Tanjug-AP

U dokumentu od 47 stranica koji je ukrajinska vlada u avgustu predala vladama G7, tvrdi se da je u prethodna tri meseca bilo više od 600 napada na gradove korišćenjem bespilotnih letelica (UAV) koje sadrže zapadnu tehnologiju.

Prema dokumentu koji je dobio Guardian, u dronu Shahed-131 pronađene su 52 električne komponente proizvedene od strane zapadnih kompanija, a 57 u modelu Shahed-136, koji ima dolet leta od 2.000 km (1.240 milja) i brzinu krstarenja od 180 kmh (111 mph).

 

Pet evropskih kompanija, uključujući poljsku filijalu britanske multinacionalne kompanije, navedene su kao originalni proizvođači identifikovanih komponenti.

 

"Među proizvođačima su kompanije sa sedištem u zemljama sankcione koalicije: Sjedinjenim Državama, Švajcarskoj, Holandiji, Nemačkoj, Kanadi, Japanu i Poljskoj", navodi se u dokumentu.

Prema dokumentu, Iran je već diverzifikovao proizvodnju korišćenjem sirijske fabrike u luci Novorosijsk, ali se proizvodnja dronova premešta u Rusiju, u centralni tatarski region Alabuga, iako Teheran i dalje isporučuje komponente.

U dokumentu se navodi da iranska vlada pokušava da se "distancira od dobavljanja oružja Rusiji" i da "ne može da se izbori sa ruskom potražnjom i intenzitetom upotrebe u Ukrajini".

Među sugestijama za akcije zapadnih saveznika Ukrajine - na koje bi se verovatno oklevajući odazvali - su "raketni napadi na proizvodne pogone ovih dronova u Iranu, Siriji, kao i na potencijalno proizvodno mesto u Ruskoj Federaciji".

 

U dokumentu se dalje navodi: "To mogu da izvedu ukrajinske odbrambene snage ako partneri obezbede neophodna sredstva za uništenje."

 

Međutim, u dokumentu se zapadne kompanije ne okrivljuju direktno, jer se za dronove koriste lako dostupni komercijalni delovi.

U ukrajinskom izveštaju se navodi da carinske informacije pokazuju da su "gotovo svi uvezeni u Iran poreklom iz Turske, Indije, Kazahstana, Uzbekistana, Vijetnama i Kostarike".

Bart Groothuis, poslanik u Evropskom parlamentu koji sedi u podkomitetu za odbranu i bezbednost, rekao je da je bilo nedovoljno koordinacije između obaveštajnih službi EU koje bi se uhvatile u koštac sa zloupotrebom zapadnih komponenti.

 

"Mislim da mnoge evropske obaveštajne agencije čak i ne gledaju na sankcije", rekao je.

 

Dokument ukrajinske vlade - "Barrage deaths: report on Shahed-136/131 UAVs" - izrađen je uz pomoć Centralnog istraživačkog instituta za naoružanje i vojnu opremu Ukrajine.

BONUS VIDEO:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading