CRKVE U PLAMENU, GORE KUĆE! POŽARI BACILI GRČKU NA KOLENA! Vatrena stihija guta sve pred sobom - izdato HITNO OBAVEŠTENJE! (VIDEO)

Autor:

Svet

20.08.2023

13:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vatrogasne službe trenutno se suočavaju s dva glavna fronta vatrene stihije, pri čemu najviše zabrinjava područje kod Lutra Traianoupolija.

CRKVE U PLAMENU, GORE KUĆE! POŽARI BACILI GRČKU NA KOLENA! Vatrena stihija guta sve pred sobom - izdato HITNO OBAVEŠTENJE! (VIDEO)

Foto: youtube.com

U ranim jutarnjim satima subote, izbio je veliki požar u blizini Aleksandrupolja, glavnog grada okruga Evros u pokrajini Trakiji na severoistoku Grčke, izazivajući hitne mere i vanredno stanje. Požar je brzo dobio na intenzitetu zbog snažnih vetrova koji duvaju u okolini, stvarajući veliki izazov za vatrogasce i lokalne vlasti. Situacija je postala još ozbiljnija zbog nepovoljnih vremenskih uslova i nastavka jakih vetrova tokom dana.

Vatrogasne službe trenutno se suočavaju s dva glavna fronta vatrene stihije, pri čemu najviše zabrinjava područje kod Lutra Traianoupolija. Jaki vetrovi otežavaju gašenje požara i dovode do toga da se mala žarišta brzo prošire, pretvarajući se u veće, aktivne požarne frontove. U oblasti sela Pefka, vatra je uništila najmanje devet kuća, dok se situacija stalno menja zbog vetra. Kanaderima gase vatru, izgorele i crkve.

 

 

S obzirom na činjenicu da vetrovi nastavljaju da duvaju snažno, očekuje se da će se situacija dodatno pogoršati. Prema izveštaju grčke meteorološke službe, vetar će dostići jačinu od sedam bofora tokom dana, što iznosi između 50 i 61 kilometar na čas. Ovi uslovi otežavaju vatrogascima borbu protiv požara i povećavaju rizik od daljeg širenja vatre.

Gust dim iz požara širi se prema Aleksandrupolju, stvarajući ozbiljan problem za stanovništvo. Građani su obavešteni da ostanu u svojim domovima sa zatvorenim vratima i prozorima kako bi se zaštitili od dima i mogućih opasnosti. Vanredno stanje je proglašeno kako bi se omogućila brza i efikasna reakcija na situaciju i zaštita života i imovine građana.

 

 

- U tri sata pala je jaka kiša sa više stotina električnih pražnjenja. Vetar je bio veoma jak skoro celoga dana, jačine šest do sedam bofora sa udarima od osam do devet bofora - rekao je Artofios.

Vatrogasne službe su odmah reagovale i angažovale avione i helikoptere za gašenje požara. Na terenu je prisutno ukupno 176 vatrogasaca, uključujući dodatne snage iz Atine, kao i vojne pešadijske jedinice i vatrogasna vozila. Ova koordinirana akcija ima za cilj da suzbije požar i spreči dalje širenje vatrene stihije.

 

 

Janis Artofios, predstavnik za štampu vatrogasne brigade, opisao je situaciju kao "divlju, tešku, jaku i agresivnu". Požar je započeo u području Melije, a brzo se proširio zbog nepovoljnih vremenskih uslova i jakih vetrova. Uprkos izazovima, vatrogasci i spasilačke ekipe trude se da stave pod kontrolu situaciju i minimiziraju štetu koja je već nanesena.

Nadajući se poboljšanju vremenskih uslova i smanjenju snage vetra, vatrogasci i lokalne vlasti ostaju u pripravnosti da odgovore na hitne situacije. Građani su pozvani na oprez i saradnju kako bi se ova opasna situacija uspešno prevazišla.

BONUS VIDEO 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading