BELA KUĆA BLIZU SUDBONOSNE ODLUKE: Amerika planira da Ukrajini šalje KASETNU MUNICIJU i rakete dugog dometa NOĆNA MORA ZA RUSE, radar ih NE VIDI

Autor:

Svet

30.06.2023

08:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bela kuća bi u bliskoj budućnosti trebalo da donese odluku o slanju kasetne municije Kijevu, i ako bude doneta, municija bi mogla da bude uključena u novi paket vojne pomoći Ukrajini u julu, prenosi CNN, pozivajući se na neimenovane zvaničnike .

BELA KUĆA BLIZU SUDBONOSNE ODLUKE: Amerika planira da Ukrajini šalje KASETNU MUNICIJU i rakete dugog dometa NOĆNA MORA ZA RUSE, radar ih NE VIDI

Foto: tanjug/ap

Prema izvorima tog medija, administracija američkog predsednika  Džoa Bajdena ozbiljno razmatra pitanje prebacivanja kasetne municije u Ukrajinu, prenosi RIA Novosti.

Zvaničnici su rekli za CNN da se konačna odluka Bele kuće očekuje uskoro i da bi, ako bude odobreno, oružje moglo da bude uključeno u novi paket vojne pomoći Ukrajini već sledećeg meseca.

Kasetna municija je zabranjena međunarodnom konvencijom koju su ratifikovale 123 zemlje, ne uključujući SAD i Ukrajinu.

Časopis Foreign Polici je ranije objavio da je jedan broj američkih poslanika pozvao Bajdena da pošalje kasetnu municiju u Ukrajinu kako bi pomogao Kijevu u kontraofanzivi.

Takođe, SAD su blizu odobravanja isporuke raketa dugog dometa, odnosno vojnog taktičkog raketnog sistema (ATACMS) za Ukrajinu, piše Volstrit džornal (VSJ) 29. juna, pozivajući se na američke i evropske zvaničnike.

Prema izvorima VSJ, odluka još uvek čeka na odobrenje „na najvišim nivoima“, ali je Bela kuća shvatila potrebu da se pojača ukrajinska ofanziva u narednim nedeljama.

Pobuna Vagner grupe možda je pružila argument skepticima, međutim, da sada nije vreme za eskalaciju situacije, piše VSJ.

Američki zakonodavci podneli su 16. juna Kongresu predlog zakona kojim se predlaže izdvajanje 80 miliona dolara za kupovinu ATACMS-a za Ukrajinu.

Snabdevanje Ukrajini raketama dometa od 300 kilometara bila je tema žestokih debata među američkim političarima od prošle godine. U julu 2022, savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je da Vašington nije spreman da obezbedi ATACMS, strahujući da bi ovaj potez mogao da preraste u Treći svetski rat.

Međutim, 2023. je oklevanje Bele kuće se smanjilo, u vezi oružja koje ranije nije isporučivano, kao što su tenkovi Abrams ili borbeni avioni F-16. U maju je Bajden rekao da su ATACMS takođe „još uvek u igri“.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading