VRATIO SE PUTINOV KIT ŠPIJUN: Beluga Hvaldimir na sebi imao remenje za male kamere, a voli da se igra dobacivanja loptom i vraća mobilne telefone koji padnu u more (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

30.05.2023

15:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hvaldimir, mužjak beluga kita koji je 2019. otkriven u vodama Norveške sa špijunskom opremom na sebi koja je upućivala na to da ga je obučila ruska vojska, sada je primećen kod zapadne obale Švedske.

VRATIO SE PUTINOV KIT ŠPIJUN: Beluga Hvaldimir na sebi imao remenje za male kamere, a voli da se igra dobacivanja loptom i vraća mobilne telefone koji padnu u more (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/AP, Twitter/LadyJessMacBeth,AvatarDomy, UniverCurious, Wikipedia/Ein Dahmer

Nevladina organizacija "Uan vejl" koja prati kretanje tog kita navela je da je ova životinja duga nekoliko metara poslednjih dana primećena primećena prvo u moru oko norveške prestonice Osla, a u nedelju još dalje ka jugu, kod zapadne obale Švedske.

- Ne znamo zašto se trenutno kreće tako brzo, pogotovo zato što se udaljava od svog prirodnog okruženja - izjavio je morski biolog koji se bavi Hvaldimirom, koji je ime dobio spajanjem reči hval, što na norveškom znači kit i dela imena ruskog predsednika Vladimira Putina.

Naučnik je naveo da na Hvaldimirovo neobično ponašanje možda utiču hormoni koji jačaju nagon za parenje ili usamljenost, jer su beluge poznate kao veoma društveni kitovi.

Foto: www.profimedia.rs

Beluga kit Hvaldimir

Kada su ga ribari otkrili prvi put u vodama norveškog dela Arktika pre četiri godine, ovaj kit je oko tela ima remenje sa ležištima za postavljanje malih kamera i kopča sa natpisom na engleskom jeziku "Oprema Sankt Peterburg".

Norveška obaveštajna služba je tada pokrenula istragu i ocenila da je "velika verovatnoća da je kit bio sastavni ruskog istraživačkog programa.

Foto: www.profimedia.rs

Hvaldimir sa ribarom koji ga je prvi uočio i oslobodio ga remenja

BBC navodi da Rusija već dugo obučava morske sisare poput delfina u vojne svrhe, a sajt Barenc Obzerver je identifikovao kaveze za kitove na tri različite lokacije blizu mornaričkih baza u severozapadnoj oblasti Murmanska.

Ono što je posebno upalo u oči jeste to kako je ovaj kit bio opušten u kontaktu sa ljudima, što je ukazivalo da je navikao na čovekovo prisustvo.

Na Tviteru se nalaze snimci iz ranijih godina na kojima se vidi kako se Hvaldimir igra poput psa i donosi loptu za ragbi koju mu bace daleko u vodu.

Takođe je prikazan i snimak na kojem ovaj kit iz morskih dubina donosi ljudima mobilni telefon koji im je ispao u vodu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading