RIŠI SUNAK JE NOVI PREMIJER VELIKE BRITANIJE! Torijevci doneli odluku

Autor:

Svet

24.10.2022

13:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sunak postao premijer nakon 45 dana vladavine Liz Tras.

RIŠI SUNAK JE NOVI PREMIJER VELIKE BRITANIJE! Torijevci doneli odluku

Foto: Tanjug/AP

Bivši ministar finansija Riši Sunak  je kao novi premijer Velike Britanije nakon što je rivalka Peni Mordant ispala iz trke.

 

Sedam nedelja nakon što je izgubio od Liz Tras na prvom ovogodišnjem nadmetanju za vođstvo Torijevaca, Sunak je izašao kao pobednik u ovom.

 

 

Sunak je imenovan za novog šefa Torijevaca - i za novog premijera - nakon što njegova jedina preostala rivalka, Peni Mordont, nije uspela da pređe prag od 100 nominacija potrebnih za pokretanje drugog kruga.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Riši Sunak

 

Gardijan piše da Sunak nije proveo dugo vremena u obraćanju torijevskim poslanicima nakon pobede. On im se obratio privatno i nije govorio sa novinarima ni kad je ulazio ni kad je izlazio.

Sunak je urgirao na torijevce da se ujedine.

Dopisnik Skaj njuza Džon Krejg je rekao da su mu poslanici koji su izlazili iz Komiteta 1922, parlamentarne grupe Konzervativne partije u Domu komuna, rekli da je Sunak poručio poslanicima: "Moramo da se ujedinimo i okupimo", te obećao "vladu svih talenata".

Republika

Foto: Tanjug/AP

Riši Sunak

 

Sunak je izabran za poslanika 2015. godine,  a zatim je ušao u vladu Tereze Mej. Na poziciji kancelara blagajne bio je u periodu od 2020. do 2022. godine, a prethodno je bio glavni sekretar trezora.

Sunak je treći britanski premijer za manje od dva meseca, nakon ostavki Liz Tras i Borisa Džonsona.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading