ON JE MOZAK SABOTAŽE NA KERČKOM MOSTU - RUSI ĆE TRAŽITI NJEGOVU GLAVU: Šta znamo o šefu ukrajinskih obaveštajaca Kirilu Budanovu!

Autor:

Svet

12.10.2022

16:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Teroristički napad na Krimski most organizovala je Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine i njen načelnik Kiril Budanov, a tokom dosadašnje istrage je uhapšeno osam osoba, saopštila je ruska Federalna služba bezbednosti (FSB).

ON JE MOZAK SABOTAŽE NA KERČKOM MOSTU - RUSI ĆE TRAŽITI NJEGOVU GLAVU: Šta znamo o šefu ukrajinskih obaveštajaca Kirilu Budanovu!

Foto: Printsreen

Nakon što je ruski FBS otkrio da poseduje sve informacije o sabotaži na Kerčkom mostu na Krimu, o čemu je Republika već pisala, u centar pažnje svetske javnosti dospeo je šef ukrajinskih obaveštajaca, tridesetšestogodišnji general koji je ukazom predsednika Volodimira Zelenskog na dužnost stupio 5. avgusta 2020. godine.

S obzirom na to da je Rusija eksploziju na Krimu okarakterisala kao teroristički napad, sa visokim stepenom verovatnoće može se pretpostaviti da će Rusi tražiti glavu generala Budanova.

Čast iznad svega

Stupajući na dužnost šefa Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane, Budanov je rekao da je da razume zadatke koje mu je poverio vrhovni komadant i obećao da će slediti princip "Čast iznad svega".

Republika

Foto: Tanjug/AP, Twitter/olex_scherba

 

U govoru prilikom stupanja na dužnost Budanov je rekao i da će za njega i njegov tim apsolutni prioritet biti puna reintegracija Donbasa i Autonomne Republike Krim.

- Fokusirani smo na rezultat za budućnost naše države. Moramo ojačati strateške i operativne komponente, poboljšati analitičke aktivnosti i kvalitet dobijenih informacija -rekao je tada Budanov.

Ukrajinski general, koji se retko oglašava u javnosti, svojevremeno je izneo i šokantno predviđanje da će rat biti završen 2023. godine pobedom Ukrajine.

 

 

Inače, Budanov je i ranije najavljivao akcije sabotaže, ističući da se napadi neće isključivo odvijati na teritoriji pod ukrajinskom kontrolom.

- Napadi i sabotažne operacije „organizuju se svuda, a bili su i biće u Rusiji i na mnogim drugim mestima - rekao je Budanov.

On je ocenio zapadnu vojnu pomoć Ukrajini kao nedovoljnu, rekavši da Kijevu treba "više od juče ili prekjuče”. 

Republika

Foto: Printsreen

 

 

Budanov je drugom prilikog govorio da imaju “mnogo doušnika u ruskoj vojsci”, ali i među političarima.

- U novembru smo već znali za namere Rusa i vidite kako je sve prošlo. Što se tiče datuma, menjao se nekoliko puta - istakao je Budanov.

Budanov je otkrio da je njegovo odeljenje pratilo kontingent od blizu 25.000 Čečena od početka rata.

- Imamo mnogo doušnika u čečenskim redovima. Čim počnu da pripremaju bilo kakvu operaciju, to saznamo od naših doušnika - rekao je svojevremeno Budanov.

Ukrajinci kao Spartanci

Ostaće upamćena i Budanova izjava u kojoj je Ukrajince sa Spartancima koji su stajali čvrsto i borili se kod Termopila sa nadmoćnijim neprijateljem, ali je poručio da ne želi da dožive sudbinu vojnika iz antičke Grčke.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Kako je isplaniran napad na Krimski most?

Uhapšeni su učestvovali u pripremi zločina, saopštila je danas ruska tajna služba. FSB je saopštio da je zajedno sa Istražnim komitetom utvrđeno da je „organizator terorističkog napada na Krimski most bila Glavna obaveštajna uprava ukrajinskog Ministarstva odbrane, njen načelnik Kiril Budanov, zaposleni i agenti”.

Kako je istragom utvrđeno, eksplozivna naprava je kamuflirana u rolnama građevinskom polietilenskom folijom na 22 palete ukupne težine 22.770 kg i početkom avgusta „poslata iz morske luke Odesa u bugarski grad Ruse po ugovoru br. 02/ 08/2022 između Translogistik LLC UA” (Kijev) i „Baltek kapital SA”.

Obaveštajna služba je istakla da se istraga o napadu nastavlja, a svi njegovi organizatori i saučesnici, „uključujući strane državljane, odgovaraće u skladu sa ruskim zakonom”, navodi Interfaks.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je 9.oktobra da je eksplozija na ključnom mostu koji povezuje Krim sa Rusijom bio teroristički akt, koji su isplanirale Ukrajinske specijalne službe.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading