EU NAORUŽAVA UKRAJINU: Šalje avione za borbu sa Rusima, ceh pola milijarde evra

Autor:

Svet

27.02.2022

21:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

EU je već razgovarala sa Ukrajinom o vrsti aviona koji su vojsci potrebni.

EU NAORUŽAVA UKRAJINU: Šalje avione za borbu sa Rusima, ceh pola milijarde evra

Foto: Tanjug/D. GOLL

Ministri spoljnih poslova Evropske unije složili su se da pošalju 450 miliona evra (500 miliona dolara) vojne pomoći Ukrajini za borbu protiv Rusije, rekao je Đozep Borelj, šef spoljne politike EU.

Pomoć će biti finansirana od strane Evropskog mirovnog fonda EU i omogućiće da blok snabdeva oružjem zemlju u ratu po prvi put u svojoj istoriji. Još 50 miliona evra biće obezbeđeno u nesmrtonosne svrhe, rekao je Borelj na konferenciji za novinare u Briselu u nedelju.

- Paket vojne pomoći EU može uključivati isporuku borbenih aviona za ukrajinsko vazduhoplovstvo - rekao je Borelj. On je dodao da je EU već razgovarala sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom o vrsti mlaznjaka koji su ukrajinskoj vojsci potrebni i da postoje zemlje članice koje su u stanju da ih isporuče.

Države članice koje ne žele da budu povezane sa pružanjem smrtonosnog oružja moći će da se uzdrže ili daju paralelni doprinos nesmrtonosnoj pomoći.

I Švedska naoružava Ukrajinu

Evropska unija će zajedno obezbediti naoružanje za Ukrajince, a Švedska je nedugo potom objavila kako će da joj pomogne.

Premijerka te zemlje Magdalena Anderson najavila je da će poslati u Ukrajinu 135.000 konzervi hrane, 5.000 šlemova, 5.000 pancira i 5.000 komada protivtenkovskog oružja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (7)

Loading
Aleksa

27.02.2022 21:59

Kako šalju kada Ukrajna nema više aerodroma...

Odgovori 10 2
Dragan

28.02.2022 08:05

Zar neko misli da ce Rusi dozvoliti da neko ubaci Avione i krupno naoruzanje u Ukrajinu. Unisti ce ih cim predju Ukrajinsku granicu.

Posmatrac

28.02.2022 10:44

Kako izgleda Ukrajina ce dobiti avione od EU i ujedno ce im EU isporuciti i aerodrome, posto je njihove Rusija unistila. Aerodromi ce biti od elogo kockoca i moci ce da ih postavljaju i rastavljaju na svakom poljancetu. Salim se, ovo je opet ujdurma i klasican primer gde je uz istinit deo dodat Fake news.

zora

28.02.2022 11:05

Dokaz da ne zele kraj rata. Znaju da nemaju sanse i umesto da insistiraju na zaustavljanju rata oni ih guraju u rat.