POJAVIO SE SMRTONOSNI VIRUS MARBURG! Pala je i prva žrtva, SZO upozorava: OTKRIJTE ŠTO PRE SVE KONTAKTE!

Autor: Republika

Svet

10.08.2021

10:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Muškarac iz Gvineje umro je od smrtonosnog virusa koji izaziva hemoragijsku groznicu sličnu eboli, zbog čega je odmah reagovala i Svetska zdravstvena organizacija.

Foto: Tanjug/AP

Ilustracija

Smrtonosni marburg virus, sličan eboli, pojavio se na zapadu Afrike posle 54 godine i već odneo prvu žrtvu, što je izazvalo ozbiljnu paniku u Gvineji, gde je u mukama preminuo zaraženi pacijent, ali i u susednoj Liberiji i Obali Slonovače. 

Reč je o opasnom mikroorganizmu koji izaziva hemoragijsku groznicu, sličnu eboli, a prenosi se krvlju i sekretom. Nakon inkubacije, koja može da potraje do šest dana, bolest počinje visokom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom malaksalošću, da bi za za nekoliko dana izazvala toliko ozbiljna oštećenja vitalnih organa, da najčešće dovodi do smrti.  

Zbog pojave marburga reagovala je i Svetska zdravstvena organizacija (SZO) koja je apelovala na vlasti Gvineje da što pre otkriju sve kontakte preminulog pacijenta kako bi se zaustavila eventualna pandemija. 

- Pacijent je lečen u lokalnoj bolnici kada mu se stanje naglo pogoršalo, nakon čega je preminuo. Virus marburga ima veliki potencijal za širenje, a to znači da moramo da ga zaustavimo što pre - saopštio je regionalni direktor SZO za Afriku Matsidiso Moeti.

Inače, prvi slučaj u Gvineji je potvrđen prošle nedelje, samo dva meseca nakon što je zemlja proglasila kraj epidemije ebole koja je ove godine usmrtila 12 osoba. To je prvi put da je smrtonosna bolest identifikovana u zapadnoj Africi, a od 1967. godine bilo je 12 velikih epidemija virusa marburg, uglavnom u južnoj i istočnoj Africi.

- Stope smrtnosti od marburga varirale su od 24 do 88 odsto u prošlim epidemijama, u zavisnosti od soja virusa i upravljanja krizom - navela je SZO.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading