7 GRČKIH UCENA ZA MAKEDONIJU: Nećete menjati samo ime, već i jezik i identitet

Autor:

Svet

26.02.2018

21:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grčka nema nameru da lako dopusti Skoplju da se iz višedecenijskog spora sa Atinom oko upotrebe reči Makedonija za ime svoje države izvuče sa dodavanjem samo geografske odrednice uz taj pojam, ali i sa još nekolicinom ustupaka na koje se makedonski premijer Zoran Zaev obavezao prilikom susreta s grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom. Naime, list iz Grčke Katimerini objavio je da Atina ima čitav plan sastavljen u sedam tačaka, a po kom Grci, osim promene imena države, od Makedonaca traže mnogo više, pa i odustajanje od dosadašnjeg naziva za jezik, ali i od identiteta. Kako se otkriva, Cipras uveliko razmatra taj plan, a najveći problem je što se u Skoplju učvrstilo mišljenje da se pregovara samo o nazivu države, te da čak nije potrebna ni promena ustava zemlje.

RepublikaFoto: Tanjug
Zoran Zaev i Aleksis Cipras

- Plan sadrži sveobuhvatne odgovore na sva specifična pitanja odnosa dve zemlje, što će Skoplju prokrčiti put ka međunarodnim organizacijama - piše Katimerini pozivajući se na dobro obaveštene izvore, aludirajući, pritom, na činjenicu da je Skoplje otpočelo pregovore o razrešenju spora s Grčkom kako bi što pre postalo deo NATO, a zatim i EU.

Dosad ga je na tom putu, podsetimo, kočila Grčka, koja je isticala da je nedopustivo da članica tih organizacija postane zemlja koja nosi ime kao jedna od grčkih regija.

 Katimerini: Najveći problem je što se u Skoplju učvrstilo mišljenje da se pregovara samo o nazivu države

- Isti izvori ukazuju na to da predlog može biti samo u celini prihvaćen ili odbačen, odnosno neće se pregovarati o bilo kom od pojedinačnih pitanja ako nema prostora da se i ostala ostvare - navodi još Katimerini i podseća da je Zaev nedavno izjavio da između njegove vlade i vlade u Atini postoji saglasnost u vezi sa tri od sedam tačaka predloga.

On, međutim, nije obrazlagao o kojim je tačkama reč, ali se sada ističe da je za Makedonce nedopustivo prihvatanje bilo kakvih promena u vezi sa jezikom i identitetom.

RepublikaFoto: facebook/GetNewsViews

- Dve strane se izgleda u potpunosti slažu samo o roku za pripremu rešenja, odnosno da se razrada pojedinih tačaka završi, ako je moguće, u martu ili aprilu - navodi grčki medij.

Na sve to je juče reagovao Zaev, koji se sastao s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu, naglasivši da su zahtevi Grka neosnovani jer Makedonija nikada nije imala teritorijalne pretenzije na susede.

Zaev: Grčke strepnje su neosnovane jer nemamo teritorijalne pretenzije na njenu teritoriju. Istina je samo da leti okupiramo njene plaže i ostrva

- Da, mi volimo leti da okupiramo lepe grčke plaže i ostrva. Više od milion Makedonaca svake godine putuje u Grčku, tamo trošimo naše pare, volimo Grčku. Ali iskreno, nemamo nikave druge okupacijske namere - naglasio je on.

Podsetimo, Zaev i Cipras su se sastali na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu u januaru i tada se makedonski premijer obavezao da će promeniti imena aerodroma i auto-puta koji su se zvali po Aleksandru Makedonskom.

Otad je širom zemlje skinut ogroman broj putokaza, saobraćajnih znakova i slično sa tim imenom, a na krovu aerodroma u Skoplju će uskoro stajati Međunarodni aerodrom Skoplje.

Dosad širom Makedonije skinute sve table i natpisi za auto-put i aerodrom u Skoplju, koji su nosili ime Aleksandar Makedonski

Ovo su tačke plana Atine, koji Skoplje mora da ispuni

1. Promena imena Makedonije

O tom zahtevu se dosad najviše i raspravljalo, pri čemu je Skoplje najavilo da je spremno da sadašnjem nazivu zemlje doda geografsku odrednicu, a što građanima Grčke i dalje nije dovoljno

2. Obim korišćenja naziva Makedonija

3. Ime jezika

Podrazumeva se da je da Atina ne može da prihvati da naziv jezika bude makedonski (za tu tačku je Skoplje već saopštilo da ne može biti predmet rasprave)

4. Promena identiteta

Jasno je da je tokom vremena usvajanjem "makedonskih" izraza naš južni sused "prisvojio" i veliki broj istorijskih ličnosti, ali i događaja za koje Grci navode da su isključivo deo njihovog nasleđa. Takođe, državna himna Makedonije sadrži neke iredentističke reference, kao i imena "spornih" istorijskih ličnosti. Posebno važno je pitanje državljanstva jer bi ono moglo dovesti do propasti pregovora pošto bi, sudeći prema zahtevima Grčke, Makedonija trebalo u dogledno vreme da pokrene promenu svih ličnih dokumenata - ličnih karata, pasoša, vozačkih dozvola jer one sadrže odrednice koje upućuju na sve "makedonsko"

5. Komercijalna upotreba naziva države

Način na koji će se buduće ime zemlje (ukoliko i dalje sadrži reč Makedonija uz geografsku odrednicu) koristiti u javnosti, reklamama, na skupovima kako političkim tako i svih drugih vrsta... Podrazumeva i upotrebu imena države u nazivima zgrada, aerodroma, puteva...

6. i 7. Skraćenice i akronimi

Reč je o onima koji se koriste za državu, njena obeležja i slično - Tako je na primer za Atinu neprihvatljiva primena trgovinskog standarda ISO 3166-1 Međunarodne organizacije za standardizaciju (ISO), kojim su utvrđene dve skraćenice za Makedoniju - MK i MKD (one direktno ukazuju na naziv Makedonija. S druge strane, promena standarda ISO 3166-1 je neprihvatljiva za Skoplje jer bi to značilo ogromne promene, posebno na ekonomskom i trgovinskom planu - naročito u izvoznim proizvodima (poput vina)

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading