BEZ STRANCA U REPREZENTACIJI, JOKIĆ NIJE SPREMAN: Selektor Pešić se obratio naciji i objavio spisak kandidata za Mundobasket

Autor:

Sport

24.07.2023

15:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija je ovo dugo čekala

BEZ STRANCA U REPREZENTACIJI, JOKIĆ NIJE SPREMAN: Selektor Pešić se obratio naciji i objavio spisak kandidata za Mundobasket

Foto: Starsport

Svetislav Pešić, selektor košarkaške reprezentacije Srbije, danas u 16 časova saopštava sipak igrača na koje će računati na predstojećem Svetskom prvenstvu.

Planetarna smotra na biće održana u tri zemlje - Japanu, Indoneziji i na Filipinima. Počinje 25. avgusta i trajaće do 10. septembra.

Prethodno je u domaćoj javnosti procurila informacija da kormilar nacionalnog tima neće na raspolaganju imati Nikolu Jokića, najboljeg košarkaša današnjice.

Takođe, na spisku neće biti Barseloninog Nikole Kalinića i Vasilija Micića koji je nedavno potpisao ugovor s NBA-ligašem Oklahomom. Odranije je poznato da zbog povrede neće biti ni Vladimira Lučića iz Bajerna. 

Novi kapiten "orlova" je Bogdan Bogdanović. 

U beogradski hotel "Kraun plaza" pristižu reprezentativci.

Republika

Foto: Starsport

ADUTI: Davidovac i Milutinov

Pre svega bih da pozdravim reprezentativc koji su tu. Dam im poželim dobro zdravlje i što bolji rezultat, rekao je Danilović.

Čast je biti kapiten ove zemlje. Svi znaju ko je bio kapiten pre mene. Nadam se da ću biti dobar kapiten, kaže Bogdanović.

Pripreme zvanično počinju 28. jula.

Selektor Pešić obraćanje okupljenim medijima započeo je sledećim rečima:

- Drago mi je što najzad krećemo sa pripremama. Bio je izazovan put doći do ovde. Mi počinjemo praktično 28. jula sa zvaničnim pripremama. Želimo da iskoristimo vreme da obavimo sve aktivnosti prema našim sponzorima. Da obavimo sve zdravstvene preglede. To većina igrača već i radi. Želja je da što spremniji počnemo sa treninzima - ističe Pešić.

On je objasnio i zašto Micić i Jokić neće moći da pomognu nacionalnom timu. 

- Micić je imao tešku sezonu,imao je nekoliko povreda. Potpisao je novi ugovor. Morao je da ostane u Juti na treninzima, povredio je rame. Na njega ne možemo da računamo. Sa Jokićem smo pričali, bili su dobri razgovori. On nije ni fizički ni mentalno spreman. Jednostavno nije spreman da preuzme odgovornost - rekao je Pešić

A govorio je i ostalim izostancima. 

- Pokuševski je na spisku, ali nemamo dozvolu. Čekamo lekarski izveštaj. Imao je pregled kako bismo videli da li je spreman. Jović želi da igra,ali ima porodični problem. Ako se to razreši, on želi da igra jer je poziv za njega velika čast. Što se Petruševa tiče, bio je na Rodosu gde je bio požar, stiže verovatno večeras. Jaramaz je pod terapijama i zato ga ne vidite ovde - kaže Pešić.

Popularni Kari kaže da je razočaran zbog izostanaka.

- Ne vraćamo se šta je bilo i kako je bilo. Tu su momci koji su tu da iskoriste šansu. Verujem da se raduju pozivu. Nema nikakvih tajni. Rekli smo zbog čega neko nije tu. Prava istina je ovak koju sam saopštio. Nemam razloga da lažem. Sa svima smo pričali.Reprezentacija više nije prioritet,a i pre 20 godina je bilo otkaza, samo se zaboravlja. I legende su otkazivale jer se ne osećaju spremnim, i fizički i mentalno. Naravno da sam razočaran, ali naši ciljevi se neće menjati. Želimo da idemo na Olimpijske igre po svaku cenu - naglašava kormilar košarkaša.

Ne brine ga manjak plejmejkera u timu.

- Niko danas nema klasičnog plejmejkera. Ni Vasa Micić nije klasičan plejmejker. Imamo igrača, Aleksa je u punoj formi. Verujem mu. Verujem i Stefanu Joviću. Marko Gudurić je takođe pokazao da može tu poziciju da pokrije, takođe i Jaramaz koji je pokazao šta može. On je bio meč viner, ali to se zaboravlja - ističe.

Stručni štab Srbije biće jači za novog člana, pošto se priključio trener Denver Nagetsa Ognjen Stojaković.

- Imamo pojačanja na svim nivoima, radimo na tome da servisiramo i pomognemo igračima. Ognjen Stojaković je prihvatio poziv. On je krasna osoba, biće od velike pomoći - dodaje selektor.

Novinari su upitali kapitena Bogdanovića da li je razgovarao s Jokićem i Micićem.

- Komunicirali smo. Nije bilo ubeđivanja niti teranja.Nije to način. Kada nisi mentalno tu,onda nije to to - rekao je Bogdan i potom govorio o ciljevima:

Republika

Foto: Starsport

LIDER: Bogdanović

- Nekada se dođe u punom sastavu, pa bude neuspeh. Ne bih da se stvori neka tužna atmosfera. Ja sam presrećan što sam tu. Naravno žao nam je što svi nisu tu, ali mi smo tu zbog druženja - dodaje kapiten.

Ovog puta na spisku nema Marka Jagodića Kuridže.

- On je sjajna osoba, ali je došlo vreme da mladi preuzmu odgovornost. Tu je Petrušev, Pokuševski, to su igrači na tim pozicijama - otkrio je Pešić.

Bilo je govora o povratku Miloša Teodosića, kojeg je Pešić precrtao uoči minulog Evrobasketa, ali i strancu u timu Srbije.

- O Teodosiću sam pričao. Što se stranca tiče, ja to ponavljam, u ovom trenutku nije potreban stranac. Jednog dana verovatno će se dogoditi. Ja sigurno neću biti trener ako stranac bude tu, ali ja sa tim nemam problem ako zadovoljavaju kriterijum - rekao je selektor Pešić.

Mnoge je iznenadio poziv mladom Nikoli Topiću.

- On je već bio na pripremama. Predsednik Danilović je počeo sa seniorima kada je imao 18 godina.Topić je fantastičan dečko.Želimo mu da iznese prvenstvo u Nišu - kaže Kari.

Republika

Foto: Starsport

RASPOLOŽENJE: Bogdanović, Dobrić i Nedović

Za kraj, imao je poruku za košarkašku Srbiju.

- Ako se ne promeni ova košarka u Srbiji, medalja neće biti. Bićemo srećni ako se kvalifikujemo. Košarka postaje sredstvo za cilj. Kada je košarka cilj, ima uspeha, a sada košarka nije cilj, nego sredstvo. Smejaće nam se oni i levo od nas prema Italiji - zaključio je Pešić.

SPISAK SRBIJE:

ALEKSA AVRAMOVIĆ

OGNJEN JARAMAZ

STEFAN JOVIĆ

NEMANJA NEDOVIĆ

VANJA MARINKOVIĆ

BOGDAN BOGDANOVIĆ

MARKO GUDURIĆ

UROŠ TRIFUNOVIĆ

DUŠAN BESLAĆ

DEJAN DAVIDOVAC

OGNJEN DOBRIĆ

BORIŠA SIMANIĆ

ALEN SMAILAGIĆ

NIKOLA JOVIĆ

ALEKSEJ POKUŠEVSKI

ALEKSA RADANOV

NIKOLA TOPIĆ

FILIP PETRUŠEV

NIKOLA MILUTINOV

DUŠAN RISTIĆ

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading