Mađarski recept, a nije u pitanju gulaš: Veličanstveni fudbalsko-sportski kompleks koji se mora videti! (FOTO GALERIJA)

Autor: Vladimir Vorih

Sport

15.10.2022

18:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fudbalska lepotica u Budimpešti nosi ime najboljeg mađarskog fudbalera i jednog od najvećih igrača u istoriji najvažnije sporedne stvari na svetu.

Mađarski recept, a nije u pitanju gulaš: Veličanstveni fudbalsko-sportski kompleks koji se mora videti! (FOTO GALERIJA)

Foto: Vladimir Vorih

Fudbaleri Crvene zvezde gostovali su u Budimpešti ekipi Ferencvaroša u okviru 4. kola UEFA Lige Evrope, a portal Republika.rs je ovu priliku iskoristio kako bi posetio i još jedno velelepno fudbalsko zdanje koje u svakom pogledu predstavlja ukras mađarske prestonice.

Zlatno doba mađarskog fudbala trajalo je u periodu od okončanja II Svetskog rata, do početka 70-tih godina XX veka. Tokom navedenog perioda Mađari su jednom bili vicešampioni sveta, jednom su stigli do treće pozicije na evropskoj smotri fudbala, a kada je reč o Olimpijskim igrema, u Budimpeštu je stiglo pet medalja od čega čak tri zlatne.

Najzaslužniji za navedena ostvarenja jeste najbolji fudbaler u istoriji Mađarske, Ferenc Puškaš.

Danas, pola veka od poslednjeg velikog ostvarenja mađarskog nacionalnog tima, najmoderniji stadion u ovom delu Evrope nosi ime upravo legendarnog Ferenca Puškaša.

Teško je proći pored ovog velelepnog zdanja, a da i oni koji se mnogo ne bave fudbalskom igrom, ne ostanu zadivljeni i to ne samo konkretnim stadionom, već kompletnim kompleksom koji okružuj stadion.

 

Ipak, krenimo redom...

Na mestu današnje Arene, nekada se nalazio "Nepstadion" čija je izgradnja započeta neposredno nakon velikih ratnih zbivanja, a koji je svoje premijerne posetioce primio 1953. godine. Navedeno zdanje bilo je svedok najvećih ostvarenja mađarskog fudbala, ali i potpunog kraha koji je usledio tokom poslednje dve decenije XX veka, ali i koji se preneo na novi milenijum.

Ideja o izgradnji stadiona kao početnog koraka u ozdravljenju fudbala pojavila se 2011. godine, a javnost je tri godine kasnije dobila i uvid u konačnu verziju novog zdanja. Period izgradnje trajao je od 2017. do 2019. godine, a u novembru 2019. godine stadion je i zvanično otvoren susretom između selekcija Mađarske i Urugvaja.

Upravo period otvaranja novog stadiona potrefio se i sa konačnim napretkom fudbala u nama komšijskoj državi, pa su Mađari već godinu dana kasnije bili i jdna od zemalja domaćina Evropskog prvenstva, a zatim su i kroz Ligu nacija izborili plasman u elitnu diviziju gde su tokom ove godine ostvarili više nego zapažene rezultate, a plasman na završni turnir im je izmakao za korak.

Istovremeno, ono što pored samog stadiona privlači pažnju, jeste komplatan kompleks u njegovoj okolini. Neposredno uz sam stadion nalazi se trenažni park koji je otvoren za sve građane Budimpešte, a istovremeno tu je i multifunkcionalna dvorana, kao i muzej mađarskog sporta u kojem su predstavljeni najveći uspesi sportista ove zemlje od kraja XIX veka.

 

Takođe treba napomenuti da je srpski naccionalni tim već dva puta imao priliku da nastupi na "Puškaš Areni". Prvi put u okviru UEFA Lige nacija, na prvu godišnjicu otvaranja ovog stadiona, 15. novembra 2020. godine kada je susret okončan rezultatom 1:1, a u martu ove godine "Orlovi" su slavili u prijateljskom susretu rezultatom 1:0.

U kvalifikacijama za EURO 2024 Srbija i Mađarska svrstane su u istu grupu, pa će i treći put "Puškaš Arena" videti "Orlove", a nadamo će da će puleni selektora Dragana Stojkovića i treći put stići do željenog rezultata.

- Ferenc Puškaš:

Rođen: 1. aprila 1927. godine u Budimpešti

Preminuo: 17. novembra 2006. godine u Budimpešti

Igračka karijera: Honved (1943-1956); Real Madrid (1956-1966)

Reprezentativna karijera: Mađarska (85 ut./84 gol.); Španija (4 utakmice)

Trenerska karijera: Erkules; San Francisko; Vankuver; Alaves; Panatinaikos; Alaves; Kolo-Kolo; AEK Atina; Al-Masri; Sol de Amerika; Kero Portenjo; Južni Melburn.

Selektorska karijera: Saudijska Arabija; Mađarska

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading