MRAVI mogu da PREPOZNAJU ćelije RAKA! Naučnici objašnjavaju kako je to moguće

Autor:

Razonoda

15.03.2022

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mravi marljivi insekti su bili u stanju da razlikuju zdrave ljudske ćelije od ćelija raka u petrijevoj posudi.

MRAVI mogu da PREPOZNAJU ćelije RAKA! Naučnici objašnjavaju kako je to moguće

Foto: pixabay.com

Naučnici širom sveta ulažu ogromne napore kako bi unapredili lečenje jedne od bolesti koja godišnje odnosi hiljade života.

Jednim od prethodnih eksperimenata su pokazali da su psi u stanju da otkriju rak dojke i pluća na osnovu disanja pacijenta, a sada se ispostavilo da ovu sposobnost nemaju samo naši četvoronožni prijatelji, već i smeđi šumski mravi (Formica fusca).

Nakon samo nekoliko minuta obuke (mravi su sistemom nagrađivanja bili trenirani da reaguju na određeni miris), ovi marljivi insekti su bili u stanju da razlikuju zdrave ljudske ćelije od ćelija raka u petrijevoj posudi. Naučnici veruju da zdrave i kancerogene ćelije luče različita jedinjenja koja mravi mogu da namirišu.

- Pokazali smo da je nekim mravima potrebno samo nekoliko treninga da bi naučili, zapamtili i sa sigurnošću otkrili miris ljudskih ćelija raka - tvrde autori iz francuskog Nacionalnog centra za naučna istraživanja.

Republika

Foto: Pixabay

Mravi

Autori studije će nastaviti da istražuju načine za brzo, efikasno i rano otkrivanje raka bez skupih ili invazivnih metoda.

- Naši rezultati pokazuju da je korišćenje mrava kao živog oruđa za otkrivanje biomarkera raka kod ljudi izvodljivo, brzo i manje zahtevno nego korišćenje drugih životinja - pišu naučnici, prenosi National Geographic.

Istraživači vide potencijal mrava da nanjuše i druge supstance, kao što su droge, eksplozivi ili druge bolesti.

Njihov rad je objavljen na sajtu iScience prošlog meseca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading