NA OVO NIKO NIJE RAČUNAO: Automobili budućnosti OPASNI ZA DECU! Jedan problem uplašio je sve

Autor:

Razonoda

28.08.2023

09:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rezultati prvih testova pokazali su da je čovek još daleko od toga da napravi savršen automobil kojim će upravljati veštačka inteligencija

NA OVO NIKO NIJE RAČUNAO: Automobili budućnosti OPASNI ZA DECU! Jedan problem uplašio je sve

Foto: wikipedia/dilu

Budućnost auto industrije za koju se očekuje da u drugoj polovini 21. veka masovno proizvodi automobile bez vozača, možda će morati da sačeka još malo.

Automobilom bez vozača upravljala bi, logično, veštačka inteligencija uz pomoć algoritama, što Google prvi aminuje tvrdeći da će takva vozila biti pouzdanija na putu nego klasična, sa vozačem.

Međutim, da bi autonomni automobil mogao bez greške da jezdi drumovima morao bi da bude savršeno napravljen i iskontrolisan. Ono što se sada pojavilo kao neočekivan, ne i nepremostiv problem je pojava dece na putu. Preciznije, njihovo učešće u ulozi pešaka u saobraćaju.

Naučnici su istraživali sisteme prepoznavanja pešaka kada se pokazalo da postoji razlika u prepoznavanju osoba u zavisnosti od starosnog doba i rase.

Još dalje, sistem je pokazao da automobil bez vozača nije još dovoljno pouzdan kada je reč o deci. Veštačka inteligencija i sistem prepoznaće u 20 odsto više slučajeva odraslu osobu na putu i pešačkom prelazu u odnosu na dete!

Naučnici su odmah, skočivši kao opareni sa svojih stolica, zavapili da se nikakvi testovi ne rade dok se ne usavrši sistem za prepoznavanje dece.

Oni su se, laički rečeno, uplašili razumnog problema što veštačka inteligencija nije uvek u stanju da razazna da li je na putu, pored kolovoza ili na njemu dete ili možda pas, ili nešto treće što nije živo biće, pa mora da prikoči ili naglo skrene.

S druge strane sistem koji se kreira za samostalno upravljanje automobilom ima još jednu ozbiljnu manu.

On, verovali ili ne, ne radi dobro kada su u pitanju osobe tamnije boje kože! Autonomno vozilo će, što je neverovatno za 7.5 posto brže i bolje prepoznati na ulici osobu svetlije nego tamnije puti.

Ova informacija očekivano je razljutila mnoge, iako je kompanija Cruise i Waymo, koja radi na tehnologiji, nije komentarisala.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading