TEST OD PAR SEKUDNI MOŽE DA VAM OTKRIJE STANJE MOZGA: Ako OVO ne možete da uradite, odmah kod lekara!

Autor: M.O.

Lifestyle

11.09.2023

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Test od svega 20 sekundi, govori mnogo o našem zdravlju!

TEST OD PAR SEKUDNI MOŽE DA VAM OTKRIJE STANJE MOZGA: Ako OVO ne možete da uradite, odmah kod lekara!

Foto: Shutterstock

Da li ste znali da vaša sposobnost da stojite na jednoj nozi može otkriti mnogo o vašem zdravlju, posebno o stanju vašeg mozga? Istraživači su otkrili da nedostatak ravnoteže tokom ovog jednostavnog zadatka može ukazivati na potencijalne probleme sa mozgom.

Neurološki poremećaji, kao što su problemi sa mozgom, često su rezultat problema u cirkulaciji u mozgu.

Kada delovi mozga ne dobijaju dovoljno kiseonika i hranljivih materija zbog loše cirkulacije, to može dovesti do oštećenja i odumiranja moždanih ćelija u tim područjima. Posledica toga je gubitak funkcija koje upravljaju tim delovima mozga.

Republika

Foto: pixabay.com

Vaša sposobnost da stojite na jednoj nozi može otkriti mnogo o vašem zdravlju, posebno o stanju vašeg mozga

 

Istraživanje sprovedeno na 1.400 ispitanika pokazalo je da osobe koje ne mogu stajati na jednoj nozi najmanje 20 sekundi imaju veći rizik od moždanog udara ili oštećenja mozga. Takođe se otkrilo da osobe sa blagim kognitivnim oštećenjima, posebno oni sa Alzheimerovom bolešću, često imaju problema sa ravnotežom dok stoje na jednoj nozi.

Interesantno je da oko trećina osoba koje imaju više od dve lezije na mozgu takođe ispoljava probleme sa ravnotežom. Osim toga, neravnoteža prilikom stajanja na jednoj nozi može ukazivati na veći rizik od kognitivnog propadanja.

Lezije na mozgu mogu imati različite uzroke, uključujući povrede, infekcije, izloženost hemikalijama i probleme sa imunim sistemom. Identifikacija uzroka lezija na mozgu može biti ključna za pravilan tretman i brigu o zdravlju mozga.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading