OVAJ SIMPTOM SE JAVLJA DAN PRE SRČANOG UDARA: Lekari sigurni u to da će vam spasiti život ako ga PREPOZNATE odmah!

Autor: M.O.

Lifestyle

05.09.2023

10:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako primetite ovo na vreme, spasićete sebi život.

OVAJ SIMPTOM SE JAVLJA DAN PRE SRČANOG UDARA: Lekari sigurni u to da će vam spasiti život ako ga PREPOZNATE odmah!

Foto: Shutterstock

Najnovije istraživanje otkriva da čak 50 posto kardioloških bolesnika manifestuje određene simptome dan pre nego što dožive srčani udar, što predstavlja ključni trenutak za rano upozorenje i prevenciju ove potencijalno kobne zdravstvene krize.

Tim naučnika sa Smit Hart Instituta u Centru Cedars-Sinai u Los Anđelesu identifikovao je znakove upozorenja koji se često javljaju kako kod žena tako i kod muškaraca.

Naučnici ističu da su žene često suočene sa otežanim disanjem kao predznakom nadolazećeg srčanog udara, dok muškarci češće osećaju bol u grudima. Osim toga, oba pola su prijavila i ređe simptome kao što je abnormalno znojenje. Ova saznanja imaju ogroman potencijal za unapređenje prevencije iznenadne srčane smrti.

Republika

Foto: shutterstock

Simptom srčanog udara

 

Glavni autor studije, Summet Chung, izjavio je: "Ovo saznanje moglo bi dovesti do rane intervencije i prevencije smrti. Naše otkriće moglo bi da postavi novi okvir za prevenciju iznenadne srčane smrti."

Istraživanje se baziralo na podacima iz dve studije o srčanim zastojima sprovedenim u Kaliforniji i Oregonu, u kojima su učestvovali pacijenti u dobi od 18 do 65 godina. Pored toga, istraživači su analizirali i podatke o osobama koje su iskusile slične simptome, ali nisu doživele srčani zastoj.

Naučnici ističu da je vreme ključni faktor. Pacijenti koji prepoznaju simptome upozorenja i brzo reaguju pozivom hitne pomoći, pre nego što dođe do srčanog zastoja, imaju čak pet puta veću verovatnoću da će preživeti ovu opasnost.

Ovaj napredak u razumevanju simptoma i njihova rana identifikacija može znatno poboljšati ishod za osobe koje su podložne srčanim problemima i doprineti smanjenju broja iznenadnih srčanih smrti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading