MI SMO MRTVI OTKAD NAM JE UBIO NAŠU DECU: Tuga u porodicama brutalno likvidiranih žrtava, koje je pre pet meseci izrešetao Uroš Blažić!

Autor:

Hronika

12.10.2023

18:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Po zakonu, maksimalna kazna koju Uroš može da dobije je 20 godina.

MI SMO MRTVI OTKAD NAM JE UBIO NAŠU DECU: Tuga u porodicama brutalno likvidiranih žrtava, koje je pre pet meseci izrešetao Uroš Blažić!

Foto: ST/Nikola Mutić

U Malom Orašju na mestu gde je Uroš Blažić (21) usmrtio šestoricu mladića, roditelji i meštani napravili su memorijalni kompleks. Posađeno je šest čempresa i napravljena mala kapela.

Bez ikakvog razloga Blažić je u noći 4. maja izvršio masakr u okolini Mladenovca ubio devetoro mladih, a trinaestoro teško ranio u selima Dubona i Malo Orašje. Rođeni brat i sestra, Kristina i Milan Panić i Dalibor Todorović usmrćeni su na klupici u školskom dvorištu.

Iako je prošlo pet meseci, za porodice nastradalih vreme je stalo. Baka ubijenog Dalibora Todorovića, Marica Vujić, ne može da prežali gubitak unuka.

- Dačo moj, unuče moje, sine slatki moj, jesi babu poželeo, jesi majku poželio, seju svoju. Ja jednako čekam da idem kod moga Dače. Srce moje. To je moja tuga. Dabogda nikog nemao taj Uroš! A dedu (Uroša Blažića) čuva i policija. Koga čuvate?! - kaže Marica Vujić kroz jecaje na grobu svog unuka.

Republika

Foto: TV Prva

 

Suzana Ranković, sestra ubijenog Dalibora za tragediju u rodnom selu saznala na portalima. Od rođake je čula da je brat ranjen i tada Suzana dolazi u Hitnu pomoć gde zatiče oca.

- Nekoliko puta sam pitala "gde je Dača?!" On je izgovorio da Dače više nema. To je bilo nešto nestvarno! Šok, tuga, bes, nemoć - kaže Suzana.

Kaže da ni dan danas ne može da prihvati da njega nema.

- Kad dođem kod mojih imam osećaj da je on samo negde otišao i da će da se vrati - kaže kroz suze sestra Rankovića.

Republika

Foto: TV Prva

 

"Ubio nam je dvoje dece u jednom danu"

U domu Panića, ista tuga i bol. Po celoj kući postavljene su slike Kristine i Milana. Roditelji Zorica i Saša ostali su bez dvoje dece u jednom danu.

Prepoznao sam Milana odmah po patikama. Kristinu nisam, Kad sam prišao malo sa strane, video sam da je i ona bila. Ne znam kako sam preživeo i sad ne znam kako sam živ. Bez razloga, bez ičega, doći i ubiti nekog, ja ne mogu da shvatim, jednostavno ne mogu da shvatim - kaže otac Saša Panić, a majka Zorica dodaje:

- Mi smo ubijeni. Ubio je moje dvoje dece!

Maksimalna kazna za Blažića 20 godina

Po zakonu, maksimalna kazna koju Uroš može da dobije je 20 godina, jer u trenutku kada je počinio zločin nije imao 21 godinu. Za porodice ubijenih, ovo nije dovoljno.

- On treba da doživotnu kaznu da ima. Nažalost, takva kazna kod nas nema. Ali kad bi za svako dete koji je ubio dobio po 20 godina, on nikad ne bi izašao iz zatvora - kaže Suzana Ranković.

Saša i Zorica Panić kažu da je 20 godina za ovakav zločin malo.

To je godinu i po dana po detetu. Ja mislim da je to malo - kaže Saša Panić za "Prva Tv".

Umesto proslave - sahrana

Iz automatske puške u selu Malo Orašje Blažić prve je ubio: Petara Mitrovića, Nemanju Stevanović, Lazara Milovanović, Marka Mitrovića, Aleksandara Milovanovića, Nikolu Milića. Jedan od njih te noći postao je ujak. Umesto proslave, desila se njihova sahrana.

Nekadašnje igralište postalo je memorijalni centar. Na mestu zločina, uz znak sećanja na poginule, podignut je spomenik.

Iza rešetaka do kraja oktobra

Psihijatrijskim veštačenjem je pokazano da je Blažić u trenutku svog krvavog pira bio u svesnom i uračunljivom stanju.

Veštačenje nije pokazalo da on nije bio uračunljiv ili da na bilo koji način nije mogao da shvati značaj dela, niti da nije bio svestan svog ponašanja - kaže advokat porodice Panić, Ivan Milosavljević.

Urošu Blažiću, koji i iza rešetaka pravi incidente, pritvor je produžen do 30. oktobra. Maksimalna kazna koju može da dobije je 20 godina robije za devet oduzetih mladih života, jer u trenutku zločina nije imao punu 21 godinu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
zao mi je

13.10.2023 09:18

sto nemamo u pravosudju izuzetke za ovakve nemile dogadjaje, gde bi maksimalna kazna trebala da bude dozivotna... 20 godina prodje, brzo...