KOJE POSLEDICE ĆE SNOSITI RODITELJI KOSTE KECMANOVIĆA: Ocu preti 12 godina kazne? Mladi ubica ima mogućnost tri vrste lečenja

Autor:

Hronika

01.06.2023

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Maloletni Kosta Kecmanović, 3. maja u OŠ „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru ubio je devet drugara i pripadnika obezbeđenja.

KOJE POSLEDICE ĆE SNOSITI RODITELJI KOSTE KECMANOVIĆA: Ocu preti 12 godina kazne? Mladi ubica ima mogućnost tri vrste lečenja

Foto: Youtube. Facebook

Porodica Kecmanović

Vladimir Kecmanović (47), otac dečaka (13) koji je počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, koji je od 5. maja u pritvoru u Okružnom zatvoru tereti se za "teško delo protiv opšte sigurnosti".

Da bi roditelji mogli da snose ozbiljne posledice ukoliko se ispostavi da je malolentik grubo zanemarivan, potvrdio je advokat Nenad Cvijetićanin.

- Sada će sigurno biti posledica. Ovo je postupak koji je medijski praćen, Centar za socijalni rad ovde postupa sigurno pažljivo. Kada primi te neke izveštaje, ceniće da li je dete bilo zanemarivano odnosno koji su uzroci doveli do ovoga. Oni mogu da u postupku budu jedan ili oba roditelja, lišena dela ili svih roditeljskih prava. Ukoliko oba roditelja budu lišena, Centar za socijalni rad preuzima ulogu staratelja - navodi Cvijetićanin.

Republika

Foto: Printscreen/K1 TV

 

Ocu Koste Kecmanovića na teret se stavlja da nije na adekvatan način obezbedio oružje. Dr Gordana Ilić Petrović, kaže da je za to delo predviđena kazna i do 12 godina zatvora, ali napominje da i majka može krivično da odgovara zbog zanemarivanje deteta.

- Kako smo u medijima mogli da pročitamo, ocu se na teret stavlja da je na lak način omogućeno detetu da dođe do oružja, odnosno da nije bilo obezbeđeno na pravi način. To krivično delo, može da dovede i do kazne i do 12 godina. Takođe, majci se na teret stavlja, zanemarivanje deteta. Ukoliko se bude dokazalo i ona bi mogla krivično da odgovara. Tužba se sastoji u tome, da dete nije na pravilan način vaspitano, odnosno da je znala da dete ide u streljanu, ali da nije reagovala. To delo je pokrenulo niz krivičnih dela - navela je Dr Gordana Ilić Petrović za K1.

Kosta Kecmanović trenutno se nalazi na veštačenju i proceni u jednoj neuropsihijatrijskoj ustanovi, prof. dr Ilić Petrović kaže, da su moguća tri scenarija:

- Kada se završi posmatranje, Centru za socijalni rad mora da se dostavi izveštaj o kakvoj se situaciji radi kod deteta, da li on ima neko psihičko oboljenje, da li se radi o bolesti ili poremećaju ponašanja. Najvažnija je procena i da li njegovo ponašanje i u budućnosti može izazvati opasnost. Ima tri vrste lečenja:  zatvoreno, otvoreno i vraćanje u porodicu.

Zatvoreno lečenje

- Ukoliko se ispostavi da postoji psihičko oboljenje, onda se on leči u dečijoj bolnici do 21. godine. Nakon toga, prelazi u odgovarajuću instituciju, odnosno posebnu psihijatrijsku bolnicu, koja se kod nas nalazi u Centralnom zatvoru i tu nastavlja lečenje - navela je Dr Gordana Ilić Petrović.

Otvoreno lečenje

Kako dalje objašnjava ovaj stručnjak postoji mogućnost i "otvorenog" lečenja.

- Ako je u pitanju poremećaj ponašanja, onda se takvo lice smešta u odgovarajuću vaspitnu ustanovu otvorenog tipa i ima mogućnost da bude u dodiru sa spoljnim svetom.

Vraćanje u porodicu

Treća vid lečenja je vraćanje u porodicu.

- Treći, kao najlakši vid bi bio vraćanje u porodicu, gde se određuje tok lečenja i način, a Centar za socijalni rad vrši nadzor i slično – kaže prof. dr i dodaje da zakonski rok u posmatranju ne postoji.

Lekari će ga držati na posmatranju sve dok ne utvrde da li se radi o nekom oboljenju ili poremećaju ličnosti, objašnjava sagovornica K1.

- Centar za socijalni rad je u stalnom kontaktu sa njima i dobijaju izveštaj koji će dati i koji će proveravati u određenim vremenskim periodima. Oni sada stupaju na mesto roditelja i mogu da pokrenu inicijativu za privremeno rešenje roditeljskog prava. Centar je sada veoma važan – zaključila je prof. dr Gordana Božilović Petrović u emisiji „Mi danas“ na televiziji K1.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

https://www.youtube.com/@RepublikaNewsTV/search?query=RIBNIKAR

Komentari (6)

Loading
Nenad

01.06.2023 19:09

kuk majko napravi dete belaj a zamislite tek da je umesto sta je uradio samo ranio IZVRSITELJA dok otima od jadnika i bednika , e tu ne bi bilo oprosta . Ovako bice najverovatnije " ujo vuk magarca ."

Mile

03.06.2023 21:52

U kojoj streljani je Kosta, sa ocem, vezbao "brzo pucanje u pokretnu metu"? Ceo Beograd zna, a niko ne sme zvanicno da kaze.

Svetlana

12.06.2023 09:59

@Mile - Roditelji su znali da decak ima psihicki poremecaj i nisu ga lecili,krili su tu cinjenicu i na taj nacin doveli do masakra koji je njihov sin pocinio.

sja

04.06.2023 19:00

Da li ste normalni? On treba dozivotno da bude sklonjen iz socijalnog okruzenja.