KORAĆ RADI ZA HRVATE! Sklonili ga u zatvor od EVROPOLA I "KAVČANA"

Autor: M. J. - A. G.

Hronika

03.05.2022

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Po dogovoru sa hrvatskom obaveštajnom službom, njemu će se suditi samo za falsifikovanje pasoša, što je znatno blaže krivično delo.

KORAĆ RADI ZA HRVATE! Sklonili ga u zatvor od EVROPOLA I "KAVČANA"

Foto: pixabay.com/Public

Filip Korać, desna ruka vođe "škaljarskog klana" Luke Bojovića, predao se u Zagrebu, prema dogovoru s hrvatskom obaveštajnom službom (SOA), za koju godinama radi, saznaje REPUBLIKA iz izvora bliskih srpskim bezbednosnim službama.

Podsetimo, Korać je u pratnji zagrebačkog advokata Gordana Pregleja 24. aprila bukvalno došetao pred zatvor Remetinec i rekao da se protiv njega vodi krivični postupak zbog falsifikovanja isprava, tačnije zbog posedovanja lažnog hrvatskog pasoša. Odmah je odveden u pritvor na osnovu međunarodne poternice i evropskog naloga za hapšenje.

Karan: Neko mu je javio za poternicu

Potpukovnik KOS u penziji Ljuban Karan istakao je za naš list da je Filip Korać našao najbolji način da izbegne sigurnu smrt.

Republika

Foto: youtube.com/TV Pink

Ljuban Karan

- Ne mogu da tvrdim, ali postoji mogućnost da je, osim zasigurno odličnih veza s kriminalnim grupama, Filip Korać bio povezan s hrvatskom službom. Neko je morao da mu javi da se nalazi na poternici. Ovo je svakako bio najbolji način da ga ljudi iz podzemlja, a možda čak i pripadnici službe, sklone s ulice jer je u zatvoru svakako sigurniji i sklonjen od "kavčana", koji su želeli da ga likvidiraju - rekao je Karan.

VEZE SA SPLIĆANIMA

- Zanimljivo je da je istraga protiv Koraća vođena u tajnosti, a da je on ipak, na neki način, saznao za to. Prema pouzdanim informacijama kojima raspolažemo od insajdera u Hrvatskoj, on je sve vreme bio upućen u tok krivičnog postupka, a krio se na lokaciji koja je bila nepoznata istražnim organima. Na predaju se verovatno odlučio jer mu je iz SOA dojavljeno da se oko njega steže obruč za znatno teža krivična dela, od trgovine kokainom iz Južne Amerike do ubistava - objašnjava naš izvor.

Naime, velika akcija Evropola i Evrodžasta u kojoj je pala grupa Darka Šarića, nije obuhvatila samo vrh "kavačkog klana" već i "škaljarce", koji su takođe ocenjeni kao velika pretnja evropskoj bezbednosti. Obračuni između članova nekad jedinstvene mafijaške grupe iz Kotora počeli su 2013. zbog nestanka 300 kilograma kokaina u Valensiji i dosad su odneli desetine života širom kontinenta. Takođe, ne treba smetnuti s uma da je Korać odavno glavna meta suprotnog klana, kao šef "škaljaraca" dok je Bojović na izdržavanju zatvorske kazne u Španiji.

- Razbijanjem aplikacije Skaj, u čemu je najveću ulogu odigrala francuska policija, provaljene su međusobne komunikacije mafijaša, a među njima je i najbliži Bojovićev saradnik. Pošto je u Srbiji Korać čist jer je oslobođen optužbi za naručivanje ubistva Blaža Đurovića, jedini postupak koji se trenutno protiv njega vodi je falsifikovanje hrvatskog pasoša, što je u odnosu na ono što se sumnjiči gotovo beznačajno krivično delo - otkriva sagovornik našeg lista.

Lažnjake imali Velja, Legija, Zveki, Zver...

Zagrebački Večernji list piše da su hrvatski pasoši traženi među srpskim mafijašima, kojima nije problem da za lažni dokument iskeširaju između 10.000 i 20.000 evra.

Tajni identitet pod imenom Branko Bošnjak imao je i Veljko Belivuk, dok je jedan od vođa "kavčana" - Radoje Zvicer, baratao sa nekoliko lažnih pasoša.

Republika

Foto: Tanjug/ RADE PRELIĆ

Veljko Belivuk

- Mafijaši najčešće biraju lažne pasoše zemalja iz regije, a hrvatski su im dragi jer se pomoću njih mogu kretati po državama Evropske unije, bez viznog režima. Osim toga, jednostavnije im je da nose pasoš u kom piše Branko Bošnjak nego, na primer, Jirgen Hauptman, pogotovo ako ne znaju nemački - objašnjavaju sagovornici ovog lista.

Hrvatske pasoše proteklih decenija, prema pisanju medija, imali su i Luka Bojović, Milorad Ulemek Legija, Zvezdan Jovanović, Cvetko Simić, Darko Šarić, kao i neki od članova pljačkaške grupe "Pink Panter".

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Milorad Ulemek Legija

I Sretko Kalinić zvani Zver, koji se skrivao u Hrvatskoj, imao je pasoš na tuđe ime, koji je navodno podigao na šalteru policijske stanice u Zagrebu. Razlog je to što se hrvatski pasoši veoma visoko kotiraju, nalaze se na osmom mestu najtraženijih.

Koraćeve veze sa Hrvatskom datiraju još od 2017, kada je uz pomoć huligana iz Splita pokušao da preuzme južnu tribinu Partizanovog stadiona, a ujedno i trgovinu drogom. Njega je BIA označila kao organizatora nereda koji su se neslavno završili po pučiste: šestorica Splićana su dobili žestoke batine, izbačeni su gotovo goli na atletsku stazu, gde su uhapšeni. Pošto su odležali kaznu, proterani su iz Srbije, a posle neuspešne akcije u Hrvatskoj je utočište našao i Korać.

SIGURNA KUĆA

- Postoje ozbiljne indicije da je Korać u vezi s određenim strukturama hrvatskih obaveštajnih službi. Očito je da se on veoma uspešno čitav niz godina provlači kroz kanale u kojima su svi drugi dileri i šefovi mafija padali ili bili ubijani. Već od 2019. imao je hrvatski pasoš, koji ne mogu da izdaju falsifikatori, već to mora da uradi neko službeno lice. Dakle, neko iz MUP je naredio da mu se da takozvana lažna putna isprava. U originalni pasoš stavljeni su podaci lica koje nikad nije vadilo dokumenta i dodata je Filipova slika, tako da je overen od službe u specijalnoj kasi - kaže za REPUBLIKU Božidar Spasić, nekadašnji operativac Državne bezbednosti.

On veruje da je hrvatska služba, kada je shvatila da im je saradnik u opasnosti, odlučila da mu, smeštanjem u zatvor, spase glavu.

- Smatram da je njemu, kao i Darku Šariću ili Veljku Belivuku, zatvor trenutno jedina sigurna kuća zbog svih obračuna koji se dešavaju. S obzirom na to da se radi o velikim finansijskim sredstvima kojima raspolaže, on će izboriti veoma povoljan status u zatvoru, kao što je Šarić upravljao iz zatvora. Kao što je poznato, i Marko Miljković je u zatvoru imao telefon, prema tome, ne isključuje se mogućnost da u hrvatskim zatvorima, koji su inače korumpirani, provede jedno ugodno vreme, dok se stvari ne stišaju - zaključuje Spasić.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading