KO JE POBEDNIK EVROVIZIJE I O ČEMU PEVA? Predstavnik Švajcarske se deklariše kao NEBINARNA OSOBA, a u pesmi je opisao svoju BORBU!

Autor:

Zabava

12.05.2024

08:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Muzičar iz Švajcarske sinoć je oduševio stručni žiri, ali i publiku prestižnog takmičenja!

KO JE POBEDNIK EVROVIZIJE I O ČEMU PEVA? Predstavnik Švajcarske se deklariše kao NEBINARNA OSOBA, a u pesmi je opisao svoju BORBU!

Foto: Credit: Antti Aimo-Koivisto / imago stock&people / Profimedia

Sinoć je u Malmeu održano finale 68. Pesme Evrovizije, a pobedu je odneo predstavnik Švajcarske Nemo, koji je od stručnog žirija dobio najviše poena, dok se po SMS glasovima publike nalazio na petom mestu. Švajcarac je tako uspeo da "otme" prestižni trofej Hrvatu Bejbi Lazanji u napetom finalu, koji se sve vreme nalazio na prvom mestu na kladionicama. Nemo je nakon sabiranja glasova imao 591 poen, dok je Bejbi Lazanja imao 547 poena.

Republika

Foto: Credit: Jessica GOW / AFP / Profimedia

Nemo je sinoć osvojio prestižni trofej

Nemo Metler ima 24 godine i jedan je od najmlađih učesnika na ovogodišnjem takmičenju. Svira više instrumenata - violinu, klavir i bubnjeve, a ujedno je i reper. Rođen je u Bielu/Bijenu, a muziku objavljuje od 2015. godine. 

Deklariše se kao nebinarna osoba (ni kao muško, ni žensko, već "oni"), a pesma "The Code", sa kojom je pobedio, delimično je inspirisana i stvarnim životom. 

- Traženje sebe bio je dug i često težak proces za mene. Ali ništa nije bolje od slobode koja je došla spoznajom da sam nebinarna osoba - izjavio je Nemo.

Pesma i govori o "probijanju koda", koji se odnosi na njegov rodni identitet. 

Republika

Foto: Credit: Jessica GOW / AFP / Profimedia

Švajcarska će sledeće godine biti domaćin prestižnog takmičenja

- Ovo je za sve ljude koji se osećaju drugačije i koji će, nadam se, kao i ja, razbiti kod i biti slobodni da budu svoji, stvaraju umetnost i bore se za mir, toleranciju i jednakost - istakao je.

U spotu za pesmu on i prolazi različite faze - od dečaka do devojčice, pa sve do osobe koja nije usaglašena ni sa jednim od ta dva roda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Stevan

12.05.2024 11:28

Nebinarni su organizovani.