OTKRIVENO ZAŠTO MARIHUANA TERA LJUDE DA JEDU SVE IZ FRIŽIDERA: Evo kako utiče na naš mozak i apetit!

Autor:

Zabava

17.02.2024

23:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Marihuana i apetit: Šta se zapravo dešava u mozgu?

OTKRIVENO  ZAŠTO MARIHUANA TERA LJUDE DA JEDU SVE IZ FRIŽIDERA: Evo kako utiče na naš mozak i apetit!

Foto: pixabay.com


Istraživači su nedavno sproveli novo istraživanje u Sjedinjenim Američkim Državama kako bi otkrili zašto konzumacija marihuane pojačava apetit. Fokus njihovog istraživanja bila je stimulacija određenih regiona mozga povezanih s apetitom kod pacova i miševa isparenjima kanabisa. Rezultati su pokazali da kanabis aktivira male grupe specifičnih neurona u hipotalamusu, delu mozga poznatom po kontroli apetita, telesne temperature i raspoloženja. Kada su ovi neuroni aktivirani, pokreće se bujica signala povezanih s motivacijom i kretanjem, što objašnjava zašto osobe koje konzumiraju marihuanu često imaju pojačan apetit.

Kanabis i medicinska primena za podsticanje apetita

Donald Abrams, onkolog sa Kalifornijskog univerziteta u San Francisku, ističe da su rezultati ovog istraživanja korisni za medicinsku primenu kanabisa, posebno kod pacijenata obolelih od raka koji se suočavaju s nedostatkom apetita. On naglašava da, iako pacovi nisu ljudi, iskustvo i studije pokazuju da kanabis zaista stimuliše apetit.

Uticaj kanabisa na aktivnost mozga i unos hrane

Analizirajući interakciju između hemikalija u kanabisu i aktivnosti mozga povezane s apetitom i unosom hrane, istraživači su otkrili da kanabis oslobađa hemikalije poznate kao kanabinoidi: delta-9-tetrahidrokanabinol (THC) i kanabidiol (CBD). Ove hemikalije pokreću neurone u hipotalamusu koji proizvode protein zvani kanabinoidni 1 receptor (CB1 receptor), poznat po povećanju apetita i stimulišućem unosu hrane.

Medicinski kanabis i lekovi na sintetičkoj bazi

Lekari se nadaju da bi medicinski kanabis mogao biti od pomoći pacijentima koji se leče od raka i imaju smanjen apetit, kao i osobama koje pate od anoreksije. Postoje lekovi na sintetičkoj bazi koji su namenjeni oponašanju efekata kanabisa, ali se u nekim studijama pokazalo da nisu delovali pouzdano. Mišel Sekston, istraživačica sa Univerziteta Kalifornije u San Dijegu, ističe da dokazi o efektima isparenja kanabisa na apetit nisu dovoljno proučeni, te da je kanabis još uvek zabranjen u određenim delovima Sjedinjenih Država i drugim zemljama.


Iako je kanabis još uvek kontroverzna tema u medicinske svrhe, rezultati ovog istraživanja pružaju nove uvide u mehanizam delovanja kanabisa na apetit i mozak. Ovo istraživanje otvara vrata za dalje proučavanje potencijalne medicinske primene kanabisa u podsticanju apetita kod pacijenata koji se suočavaju s nedostatkom istog.

(DW)

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading