ŠEST VEKOVA MANASTIRA MANASIJA: EPICENTAR DUHA I PISMENOSTI SVETA

Autor:

Zabava

02.08.2018

15:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zadužbina despota Stefana imala je važnu ulogu u kulturnom, ekonomskom i verskom životu srednjeg veka i bila potpora u teškim trenucima

 

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Kulturno nasleđe Manasije je na preliminarnoj listi UNESKO

Manastir Manasija (nekada Resava) zadužbina je despota Stefana Lazarevića, a nakon opsežnih rekonstrukcija koje su trajale više decenija, u ovoj svetinji će u nedelju biti obeleženo 600 godina od kako je izgrađena (od 1407. do 1418). Manasija je jedan od najznačajnijih spomenika srpske srednjovekovne kulture i najznačajnija građevina koja pripada moravskoj školi. Životopis ove velelepne zadužbine, iako teško oštećen u brojnim rušenjima i pustošenjima (1439, 1456, 1476. i 1734.), spada u red najvećih dometa srednjovekovnog slikarstva.

NAROD KAO ORGANIZAM

- U proteklih 10-15 godina vršeni su veliki radovi na obnovi zida i kula manastirskog utvrđenja. Ostale su još dve kule i desetak metara bedema. Trenutno se vrše arheološka istraživanja u jugoistočnom delu porte. U crkvi je 2006. pronađen grob sa moštima despota Stefana Lazarevića, koje su sada smeštene u kivotu - poručuju iz kancelarije Eparhije braničevske.

Na osnovu malog broja sačuvanih fragmenata postavljen je novi kameni ikonostas, a ikone starog ikonostasa su restaurirane i nalaze se u priprati crkve.

U blizini srednjovekovne trpezarije otkrivene su kolotaste peći, čime je posvedočena izuzetna živa zanatska i privredna aktivnost manastira u 15. i 16. veku.

- U južnom delu manastirskog dvorišta je otkrivena kuhinja sa furunom, što potvrđuje postojanje tadašnje velike manastirske zajednice. I arheološki pronalasci, posude od pečene zemlje, alatke od gvožđa za obradu zemlje, za kovanje, za obradu kože i drveta, oružje, staklene posude i mnogi zapisi potvrđuju da je manastir Manasija imao veliku ulogu u društvenom životu srednjovekovne Srbije, a naročito sa svojom čuvenom resavskom prepisivačkom školom. Manastir je i vršio misiju u očuvanju vere i jedinstva u narodu u teškim vremenima, kao što je to činila i čini cela naša Crkva. Verni narod kao živi organizam redovno uznoseći molitve Gospodu za spas svih i svega - poručuju iz eparhije.

ŽIVI SPOMENIK

Proslava velikog jubileja Manasije počeće liturgijskim sabranjem u nedelju od devet sati, a Liturgiju će služiti Njegova svetost patrijarh srpski Irinej sa episkopima Srpske pravoslavne crkve, a prisustvovaće predstavnici Republike Srbije, mnoge zvanice i verni narod.
- Ovom crkvenom proslavom ćemo započeti podsećanje na veliki značaj koji manastir Manasija ima. To potvrđuje i njegov upis na Uneskovu tentativnu listu prirodnih i kulturnih dobara. Najveća zasluga za to pripada njegovom osnivaču svetom despotu Stefanu Visokom Lazareviću - navode iz kancelarije.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading