REŠENA NAJVEĆA MISTERIJA MONA LIZE! Evo koji pejzaž je naslikan na čuvenom umetničkom delu!

Autor:

Zabava

13.05.2024

11:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Geolog An Picoruso tvrdi da je ušla u trag pejzažu naslikanom u pozadini najpoznatije slike na svetu.

REŠENA NAJVEĆA MISTERIJA MONA LIZE! Evo koji pejzaž je naslikan na čuvenom umetničkom delu!

Foto: Wikipedia

Mona Liza

Koji je to pejzaž Leonardo da Vinči preneo na platno i u njega smestio damu tajanstvenog osmeha - pitanje je koje je mučilo istoričare umetnosti i druge naučnike zazivajući beskrajnu debatu. E sada je tome došao kraj, tvrdi geolog An Picoruso. Ona tvrdi da je ušla u trag pejzažu naslikanom u pozadini Mona Lize.

Picoruso je nakon velikog istraživačkog rada došla do "ključa" i sugerisala da je Leonardo naslikao nekoliko prepoznatljivih obeležja Leka, na obali jezera Komo u regionu Lombardija u severnoj Italiji.

Ona je uporedila Leonardov most, planinski lanac i jezero na slici Mona Lize sa mostom Acone Viskonti iz 14. veka u Leku, jugozapadnim Alpima koji gledaju na ovu oblast i jezerom Garlate, za koje se zna da je Leonardo posetio pre 500 godina.

- Sličnosti su nesporne.Tako sam uzbuđena zbog ovoga. Zaista osećam da je to pogodak - istakla je Picoruso.

Republika

Foto: pixabay.com

 

Prethodne teorije uključivale su tvrdnju iz 2011. da most i put na slici pripadaju Bobiju, malom gradu u severnoj Italiji i pretpostavku iz 2023. da je Leonardo naslikao most u provinciji Areco. Ali fokusiranje na most, rekla je Picoruso, nije bio dovoljan.

- Lučni mostovi su bili prisutni širom Italije i Evrope i mnogi su izgledali veoma slično. Nemoguće je identifikovati tačnu lokaciju samo na osnovu mosta. Svi govore o mostu, a niko o geologiji. Geolozi ne gledaju slike, a istoričari umetnosti ne gledaju geologiju - istakla je Picoruso.

Prema njenim rečima, istoričari umetnosti navode da je Leonardo uvek koristio svoju maštu, "ali ovu sliku možete dati bilo kom geologu na svetu i oni će reći ono što ja govorim da je reč o Leku".

- Čak i ljudi koji nisu geolozi mogu da vide sličnost - istakla je Picoruso i napomenula da su stene u Leku krečnjačke i da je Leonardo svoje stene prikazao u sivo-beloj boji, "što je savršeno, jer je to vrsta stene koja tamo postoji".

Dodala je i da, za razliku od Leka, ni Bobio ni Areco nemaju jezero.

- Dakle, imamo zaista savršene dokaze za Leko - poentirala je naučnica.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading