TRAGIČAN ŽIVOT ROK PRINCEZE U SLIKAMA: Nikad viđene fotografije Magi EKV na izložbi na Kalemegdanu!

Autor:

Zabava

16.04.2024

12:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ove fotografije razotkrivaju svu stvaralačku superiornost, ali i tragičnu sudbinu nezaboravne herojske ličnosti druge generacije "novog talasa" u Beogradu.

TRAGIČAN ŽIVOT ROK PRINCEZE U SLIKAMA: Nikad viđene fotografije Magi EKV na izložbi na Kalemegdanu!

Foto: Youtube/vukekv

Povodom 60 godina od osnivanja u Dom omladine Beograda biće otvorena spektakularna izložba "Magi - Kad krenem ka", posvećena Margiti Magi Stefanović, jednoj od prvih velikih istorijskih junakinja naše autorske rokenrol scene. Izložba će biti otvorena na Kalemegdanu u četvrtak 25. aprila 2024 u 18.00, na platou ispred Umetničkog paviljona "Cvijeta Zuzorić". Autori izložbe su Zorica Kojić i Dragan Ambrozić.

Biće predstavljeno 113 fotografija fotografa Goranke Matić, Srđana Vejvode, Gorana Vejvode i Aleksandra Kujučeva. Mnoge od njih će prvi put biti ekskluzivno pred očima javnosti, dajući nam novi uvid u život i karijeru Margite Magi Stefanović, od perioda pre njenog ulaska u grupu Katarina II godine 1982, do poslednjeg albuma slavne Ekatarine Velike "Neko nas posmatra" iz 1993. godine.

Na ovoj izložbi mogu se videti fotografije koje prikazuju jedinstvenu Margitu Magi Stefanović, počev od 1981, najpre kao lepu i darovitu studentkinju arhitekture, klasično obrazovanu pijanistkinju i devojku Srđana Vejvode, preko njenih rok početaka u sastavu Katarina II i konačno na vrhuncu njenog zvezdanog statusa, dosegnutog na jugoslovenskoj muzičkoj sceni sa popularnom grupom Ekatarina Velika. Osim hronološkog praćenja jedne velike karijere, ove fotografije razotkrivaju svu stvaralačku superiornost, ali i tragičnu sudbinu nezaboravne herojske ličnosti druge generacije „novog talasa“ u Beogradu.

Republika

Foto: Youtube/vukekv

 

Život i muzička karijera Margite Magi Stefanović (1959-2002), članice naše proslavljene grupe Katarina II, kasnije poznatije kao Ekatarina Velika, postaju sve značajniji sa protokom vremena. Kao prva žena koja je zauzela stalno, dugogodišnje mesto u postavi nekog sastava, inače u ovom slučaju veoma uticajnog na dalje tokove naše rok muzike, Magi je dobila epitet princeze roka.

Ovog proleća obeležava se tačno 40 godina otkad se pojavio album "Katarina II", izvanredno debitantsko ostvarenje istoimene grupe, na kome se Margita Magi Stefanović prvi put predstavila širokoj javnosti kao izvanredan muzičar i jedini put ikada bila vokal u pesmi "Kad krenem ka".

Magi bi ovog aprila napunila 65 godina. Iako je postigla značajan uspeh na muzičkoj sceni, Magi je bila suočena sa teškom borbom protiv narkotika, koja je postala intenzivnija nakon smrti oca. Pokušavajući da se oslobodi tog tereta, prodala je svoju imovinu i čak pokušala potpuno promeniti svoj životni put, ali je na kraju završila kao beskućnica. Prema izvorima, bila je zaražena HIV-om, a virus je dobila usled korišćenja narkotika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading