PRED KRAJ ŽIVOTA GRCAO U BEDI, SASTAVLJAO SVOJU "CRNU LISTU" KOLEGA! Velike tajne slavnog glumca isplivale na površinu!

Autor:

Zabava

01.04.2024

11:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najveći jugoslovenski komičar rođen je pre 100 godina.

PRED KRAJ ŽIVOTA GRCAO U BEDI, SASTAVLJAO SVOJU "CRNU LISTU" KOLEGA! Velike tajne slavnog glumca isplivale na površinu!

Foto: printscreen

Pre jednog veka, na današnji dan 1. aprila 1924. godine, rođen je Miodrag Petrović Čkalja, jedan od najvećih jugoslovenskih glumaca. Komedija je njegovo drugo ime i po tom žanru ostao je prepoznatljiv. 

Čkalja je jedan od najboljih glumaca srpske kinematografije, njegov humor nema ko nije obožavao. Jednom prilikom o njemu je govorio Bole Stošić, koji je otkrio da Čkalja i nije tako zabavan čovek van scene.

U "Boljem životu" me nije bilo jer sam morao da imam direktne scene s Miodragom Petrovićem Čkaljom. On je imao kod sebe spisak od osam glumaca s kojima nije želeo da radi. Na njemu je bilo i moje ime. Nisam želeo da dođem na snimanje, a da me on izbaci. Znao sam da me to čeka - rekao je svojevremeno pokojni glumac.

Republika

Foto: printscreen

 

Na pitanje zašto su se posvađali, Stošić je rekao za medije:

Posvađali smo se na savetu Beogradskog dramskog pozorišta. On je meni bio vrlo drag, ali nesrećan čovek. Nije mogao da izađe na ulicu jer je bio vrlo popularan. Gledali su svi u njemu Čkalju s malih ekrana - dodao je on.

ISTINA O PAJI I JARETU

Publika i dalje s radošću gleda kultne "Kamiondžije" u kojima su Paja i Jare bili nerazdvojni prijatelji, dok je u stvarnosti odnos Čkalje i Pavla Vuisića bio potpuno drugačiji. Njihov odnos van snimanja je bio jako loš, a o tome je pre nekoliko godina govorila i Mirjana Vuisić, supruga legendarnog Pavla.

Ja Čkalju nikad nisam upoznala. Kad malo bolje pogledate Čkalju i Pavla, videćete da je to nemoguća fuzija. Čkalja je stopostotni glumac i do krajnjih granica je išao u svojoj glumi. Pavle uopšte nije bio glumac. Znao je reći: "Ja se samo ponašam." I istina je, celog se života ponašao - rekla je Mirjana u knjizi “Posle fajronta”.

Inače, Petrović je snimio više od 90 filnova i osvojio je mnogobrojne nagrade. Međutim, to što je bio priznati i poznati glumac izgleda da nije bilo dovoljno da do kraja života ima širok osmeh na licu.

Čkalja je završio sam i pred kraj života to mu je najteže palo. Bio je napušten od svih, gledajući kako mu prijatelji jedan po jedan umiru, a Čkaljin čuveni osmeh počeo je da bledi. Godine 2002. je dobio nagradu za životno delo "Car Konstantin", a govorom na dodeli potresao je sve prisutne - kraj života dočekao je u bedi.

Republika

Foto: youtube.com/printskrin/ Oktobar Film

"Kamiondžije"

- Da sam u Americi, i da sam primio ovako veliku nagradu zahvalio bih se, prvo svojoj ženi, pa deci, pa tašti, zatim producentu i reditelju. Ali, pošto sam, srećom, u svojoj dragoj zemlji Srbiji, zahvaljujem se, prvo, svom šefu samoposluge što mi, ponekad, odvoji penzionersku kosku, pa komšinici u baraci koja mi ostavi mleko ispod tezge, pa mom poštaru koji mi uvek, na vreme sa zakašnjenjem, donese penziju. Da nije bilo njih, ne bih bio ovde - rekao je glumac 2002. godine na dodeli.

Potom je dodao:

Hvala, Srbijo, pustili ste me da glođem do koske - neutešan je bio popularni Čkalja.

Slavni gluma je u jednom poslednjih intervjua rekao da je njegova unuka Jovana veliki glumački talenat, ali da ne može da se zaposli zbog, kako je naveo, političkih razloga. Čkalja je rekao da ni njegov sin Čedomir Petrović, glumac i režiser, takođe ne radi, te da samo snaja privređuje kao anesteziolog.

- Tužno je reći, nove cipele nisam kupio dvadesetak godina, ali to nije važno. Važno je da mojim unukama nemam da dam za koka-kolu kad izađu u kafić - rekao je Čkalja.

Miodrag Petrović Čkalja preminuo je u Beogradu, 2003. godine u bedi. Danas je po njemu nazvala jedna ulica u Beogradu, a podignut mu je spomenik u Kruševcu.

IZLOŽBA NJEMU U ČAST

Multimedijalna izložba i filmska revija posvećene jednom od najvećih komičara srpske i jugoslovenske kinematografije Miodragu Petroviću Čkalji, u Jugoslovenskoj kinoteci trajaće do septembra, a posebno zanimljiv deo izložbe čine nikad viđene porodične fotografije Čkalje sa sinom i unukom, kao i one iz filmova, koje svedoče o tome šta se dešavalo iza kamere.

Republika

Foto: ATA Images

 

- Igrajući najčešće likove poštenih i dobrih smetenjaka, koji se vode više srcem nego razumom, i ne mogu da steknu bogatstvo niti visoki društveni status, ali uspevaju da sačuvaju duh, predstavljao je tip običnog ili malog čoveka. Bilo da je igrao junake koji pripadaju više gradskoj ili seoskoj sredini, Čkalja je uspevao da dotakne onaj najmanji zajednički sadržalac tadašnjeg auditorijuma. Čkaljina glumačka persona delovala je specifično i lokalno, a istovremeno i svetski: ličila je na tradiciju francuskih i američkih komedija na filmu, čije korene uvek možemo pratiti do Čarlija Čaplina, kome se Čkalja najviše i divio - rekao je na otvaranju direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading