Preminuo je poznati scenarista Abdulah Sidran, svi znate FILMOVE koje je on radio!

Autor:

Zabava

23.03.2024

23:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Legendarni pesnik i scenarista Abudlah Sidran preminuo je večeras u 80. godini, potvrđeno je za Klik.ba.

Preminuo je poznati scenarista Abdulah Sidran, svi znate FILMOVE koje je on radio!

Foto: Wikipedia

Osnovnu školu i gimnaziju pohađao je u Sarajevu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu. Bio je urednik lista „Naši dani“. Bio je zaposlen na Radničkom univerzitetu Đuro Đaković.

Do aprila 1992. godine bio je zaposlen na RTV Sarajevo, kao vodeći dramaturg. Počeo je da piše šezdesetih godina prošlog veka.

Pripadao je generaciji mladih pisaca koje često nazivaju „68“. Izbori iz njegove poezije prevođeni su na nemački, francuski, italijanski i druge jezike.

Scenarista je filmova "Sećate li se Doli Bel?", "Otac na službenom putu" Emira Kusturice, "Kuduz" Ademira Kenovića. Kao filmski autor, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Bio je član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.


Pored književnog rada, Abdulah Sidran ostaje upamćen i kao jedan od najznačajnijih scenarista u kinematografiji bivše Jugoslavije. Do aprila 1992. godine, kada je izbio rat u Bosni i Hercegovini, bio je zaposlen na TV Bosne i Hercegovine kao vodeći dramaturg. Njegov doprinos filmskoj umetnosti je neizbrisiv, a njegova dela su ostavila dubok trag u jugoslovenskoj kinematografiji.

Abdulah Sidran je ostavio neizbrisiv pečat u književnosti i filmskoj umetnosti bivše Jugoslavije, a njegovo delo će zauvek ostati deo kulturne baštine ovih prostora. Njegova strast prema pisanju i stvaranju ostavila je neizbrisiv trag i inspirisala mnoge književnike i filmske stvaraoce širom sveta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading