Veče književnosti: Đorđe Sibinović predstavio svoj najnoviji roman "Mandat"

Autor:

Zabava

12.12.2023

21:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U večernjim satima, održana je svečana promocija romana "Mandat" autora Đorđa Sibinovića.

Veče književnosti: Đorđe Sibinović predstavio svoj najnoviji roman "Mandat"

Foto: ST/Dragan Kadić

Ovo značajno književno događanje okupilo je brojne ljubitelje književnosti, među kojima su se istakle i poznate javne ličnosti poput Vlade i Bajke, te glumca Dragana Vujića Vujketa, koji je bio i jedan od govornika pored autora.

Đorđe Sibinović, autor čiji su prethodni radovi već stekli veliku pažnju čitalaca, ove godine je na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu predstavio svoj najnoviji roman "Mandat" objavljen pod okriljem izdavačke kuće Dosije.

Autor je istakao da lik Karađorđa Petrovića predstavlja simbol postojanja i opstanka jednog roda, te da je on metaforički prešao mukotrpni put od smrti do vaskrsnuća.

 

Autor je čitateljima približio radnju romana "Mandat", naglašavajući da je knjiga pokušaj da se kroz dve narativne ravni - stvarnost i metafiziku - prikaže susret teksta i života. Glavni junak, student režije rođen u Tršiću, bira za svoj diplomski rad priču o vojvodi Moleru. Kroz ovu priču, Sibinović istražuje teme poput buntovništva, promena u društvu i otkrivanja istine.

Jedan od ključnih elemenata razgovora bio je i jezik kojim je napisan roman. Autor je istakao da je pokušao uskladiti suv i deskriptivan jezik stvarnosti sa simboličkim i arhaičnim kapacitetom srpskog jezika, čime je roman dobio dodatnu dimenziju.

"Mandat" je, prema rečima Sibinovića, napisan kao teška sugestija happy enda, nudeći neočekivan preokret u završnici.

Ovaj roman predstavlja značajan iskorak u Sibinovićevoj proznoj karijeri, dodatno obogativši srpsku književnu scenu. Đorđe Sibinović je uspeo oživeti lik Molera, vojvode iz naše istorije, postavljajući ga kao tragičnog junaka čije priče i danas imaju snažan odjek.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading