POSLE BEČA I PARIZA: Koncert-omaž velikom ruskom kompozitoru S.V. Rahmanjivovu u Narodnom muzeju Srbije!

Autor:

Zabava

04.12.2023

17:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Muzičari će se predstaviti beogradskoj publici sa tematskim, vokalno-instrumentalnim programom, koji je posvećen jubileju - 150 godina od rođenja velikana ruske muzike, S. V. Rahmanjinova.

POSLE BEČA I PARIZA: Koncert-omaž velikom ruskom kompozitoru S.V. Rahmanjivovu u Narodnom muzeju Srbije!

Foto: Novak Abramović

Istaknuti umetnici iz Crne Gore u okviru ansambla koji čine: Sara Vujošević Jovanović (sopran), Dmitrij Grinih (bariton), Tanja Bogdanović (violina) i Anja Abramović Vujović (klavir) nastupiće 10. decembra u veličanstvenoj sali Atrijuma Narodnog muzeja Srbije, u okviru koncertne sezone 2023/24. ove institucije, koja je ujedno i najvažniji muzeološki centar na Balkanu.

 

Muzičari će se predstaviti beogradskoj publici sa tematskim, vokalno-instrumentalnim programom, koji je posvećen jubileju - 150 godina od rođenja velikana ruske muzike, S. V. Rahmanjinova.

 

Ovaj koncert-omaž pomenuti umetnici su premijerno ove godine izveli u svetski poznatom Muzikferajnu grada Beča, odakle su zavredili izuzetne muzičke kritike. Potom su isti sa velikim uspehom program izveli u Parizu, Skoplju i Cetinju, gde su 4. novembra otvorili koncertnu sezonu 2023/24. Kraljevskog pozorišta Zetski dom i bili pozdravljeni aplauzima i ovacijama, koje su se dugo prolamale u čarobnom ambijentu ovog istorijskog teatra.

Republika

Foto: Novak Abramović

 

 

Stvaralaštvo Sergeja Rahmanjinova predstavlja jedan od najvažnijih segmenata u svetskoj muzičkoj kulturi. Njegov kompozitorski opus se smatra simbolom svega ruskog, a on sam je statistički najčešće izvođen ruski kompozitor u svetu. Rahmanjinov je više od 25 godina proveo van Rusije, u zapadnoj Evropi i Americi, prvo putujući, kao kosmopolita i virtuoz, kasnije kao emigrant. Njegova dela su autentičan i iskren dokument epohe u kojoj je živeo. Neverovatan osećaj pripadnosti, iskrenosti i čistote osećaja naterali su generacije muzičara da se iznova i iznova vraćaju njegovim delima.

 

Godina 2023. posebna je za obožavatelje stvaralaštva Sergeja Rahmanjinova: obeležava se 150 godina od njegovog rođenja. Odlučili smo pridružiti se proslavi tog datuma i za publiku Narodnog muzeja Srbije omogućili vokalno-instrumentalni program stvaralaštva Sergeja Rahmanjinova, gde će ovi crnogorski istaknuti umetnici izvoditi najpoznatije romanse i scene iz njegovih opera 'Frančeska da Rimini' i "Aleko", stoji u obaveštenju Narodnog muzeja Srbije, u Beogradu.

 

Biografije umetnika:

Sara Vujošević Jovanović (sopran) 

Diplomirala je akademsko-opersko pevanje, u klasi operske primadone Vere Kovač Vitkai, na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.                                                       Dvogodišnje magistarske studije iz operskog pevanja završila je u klasi soliste Baljšoj teatra Dmitrija Trapeznikova, na Državnoj Akademiji Majmonida, u Moskvi.

Magistrirala je, takođe, na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, na smeru "Marketing i biznis".

Doktorirala je na odseku teorije muzike, kompozicije i muzikologije na trećem najstarijem državnom konzervatorijumu u Rusiji "L.V.Sobinov".

Dobitnica je brojnih međunarodnih nagrada i aktivno izvodi impresivne operske opuse u reprezentativnim dvoranama gradova širom Evrope: Sofije, Londona, Kotora, Moskve, Talina, St. Petersburga, Pariza, Kijeva, Cetinja, Berlina, Dubrovnika, Limasola, Sarajeva, Astane, Zagreba, Graca, Tirane, Rige, Podgorice, Minska, Beča, Kalinjingrada, Ljubljane, Vilniusa, Beograda, Skoplja, Brisela i drugih.                                                                                                       

Njen doktorat objavljen je od strane renomiranog izdavača- Ministarstva kulture Ruske Federacije, 2017. godine, a monografija nosi naziv: „Implementacija nacionalne tematike u operskoj umetnosti Crne Gore". Kao muzikolog, aktivno nastupa u ulozi predavača na temu nacionalne kulturne baštine na značajnim i brojnim međunarodnim, naučnim skupovima.                                                                                             

Docent je i prodekan za nauku i međunarodnu saradnju na Fakultetu dramskih umetnosti, Univerziteta Crne Gore, gde predaje grupu predmeta Glas, na osnovnim i master studijama, studijskog programa Gluma, kao i predmete Muzička umetnost, studijskog programa Drama i pozorište.

 

Dmitrij Grinih (bariton)

Laureat međunarodnih takmičenja, završio je osnovne studije i specijalizaciju Vokalnog fakulteta na Ruskoj akademiji muzike „Gnjesinih" i na istoj akademiji doktorske umetničke studije, na smeru „Opersko pevanje".                                                                           

Dugo vremena je predavao akademsko pevanje na različitim univerzitetima Moskve, jedan od navedenih je Moskovski državni univerzitet (MGU). Od 2017. do 2022. godine je dekan Fakulteta vokalne umetnosti Međunarodnog Slovenskog insituta u Moskvi. Nastupao je na svim kontitentima.                                                           

Od 2022. godine živi i radi u Crnoj Gori.

 

Tanja Bogdanović (violina)

Diplomirala je na Muzičkoj akademiji u klasi profesora Romana Simovića. Svira u orkestru Nuova, Young peace orkestra, Camerata Academica, a takođe je član Balkanskog orkestra. 

Nastupa širom sveta. Radila je kao saradnik u nastavi na Muzičkoj akademiji Univerziteta Crne Gore i direktor je JU Škole za osnovno muzičko obrazovanje „Savo Popović", na Cetinju.

 

Anja Abramović Vujović (pijanistkinja)

Rođena je 1992. godine na Cetinju (Crna Gora). Osnovne i specijalističke akademske studije klavira završila je u klasi profesora Bojana Martinovića, na Univerzitetu Crne Gore. Diplomu za pijanistu izvođača dobila je nakon usavršavanja u Parizu na prestižnoj visokoj školi za muziku Ecole Normale de Musique de Paris, Alfred Cortot, u klasi profesora Guigle Katsarave. Dobitnica je mnogih nagrada i učesnica mnogobrojnih majstorski kurseva klavira u inostranstvu.

Radila je u C. A. S. L. Cercle culturele et athlétique St Léon, u Parizu, zatim kao korepetitor u saradnji sa konzervatorijumom sedamnaestog arondismana Pariza, Claude Debussy. 

Trenutno radi kao profesor klavira i korepetitor u muzičkoj školi na Cetinju, Crna Gora.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading