LAUŠEVIĆ SE NAŠAO U OTETOM AVIONU: Izvadili noževe i pištolje, neviđena DRAMA na nebu!

Autor: P. R.

Zabava

24.11.2023

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Otmica je trajala više od 20 sati, a putnici i posada su se našli u zastrašujućoj situaciji!

LAUŠEVIĆ SE NAŠAO U OTETOM AVIONU: Izvadili noževe i pištolje, neviđena DRAMA na nebu!

Foto: E-Stock

Žarko Laušević

Glumac Žarko Laušević, jedan od velikana srpskog glumišta, preminuo je u 63. godini života. Njegov život obeležen je brojnim turbulencijama, a jedna od najznačajnijih priča koja ga prati jeste, između ostalog, otmica JAT-ovog aviona "boing 727-200" 1981. godine.

Naime, ova dramatična otmica dogodila se u noći između 26. i 27. septembra kada su trojica mladića iz Hrvatske otela avion koji je leteo iz tadašjneg Titograda za Beograd, a među putnicima su bili i članovi FK Budućnost, glumci Žarko Laušević, Mihailo Miša Janketić i Marko Nikolić, estradna zvezda Biljana Petrović, kao i generali u penziji Milan Šijan i Božo Lazarević.

Republika

Foto: youtube/printscreen

Žarko Laušević

Avion je trebalo da sleti u Beograd, ali je završio na Kipru nakon što su ga trojica mladića, Borivoje Jelić, Mirko Križić i Milan Prpićoteli naoružani pištoljem i nožem. Otmica je trajala više od 20 sati, a putnici i posada su se našli u zastrašujućoj situaciji. Otmičari su promenili kurs aviona nekoliko puta, čak su razmatrali let ka Tel Avivu i planirali putovanje ka Johanesburgu. Međutim, zahvaljujući dovitljivosti putnika i posade, otmica je okončana na aerodromu u Larnaki.

- Leteli smo preko Jadrana do Italije, pa preko Grčke do Izraela i Kipra. Uskratili su nam samo putovanje u Afriku jer sam čuo otmičare da su planirali da letimo za Johanesburg - prisećao se u jednom intervjuu za domaće medije Miša Janketić, te dodao:

Republika

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Mihailo Miša Janketić

Niko nas nije oslobodio. Sami smo se oslobodili. Čak su i strane novine pisale danima ‘ne otimajte Jugoslovenima avione’, ‘Putnici kidnapovali kidnapere' - ispričao je Janketić o tome kako su putnici, nakon diverzije koju su sproveli, uspeli da pobegnu otmičarima.

Putnici su sami oslobodili sebe od otmičara, a ključnu ulogu u tome odigrali su generali Šijan i Lazarević. Na aerodromu u Larnaki, inscenirali su požar u avionu, što je omogućilo ostalim putnicima da pobegnu. Otmičari su uhapšeni, a kasnije osuđeni na zatvorske kazne.

Republika

Foto: youtube.com/PRVA

Žarko Laušević

Borivoje Jelić, rodom iz Bjelovara, osuđen je na osam, a njegovi saučesnici Mirko Križić i Milan Prpić na pet godina i tri godine zatvora. Jelić je tvrdio da je iza ove otmice stajala teroristička grupa “Bader-Majnhof”, a njegova želja je, kako je pričao kasnije na televiziji, bila da ubije Tita.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading