ZAVRŠENA KOMEMORACIJA ŽARKA LAUŠEVIĆA: Glumci se potresnim govorima OPROSTILI od kolege, porodica NEUTEŠNA!

Autor: M. G. / P. R. / B. P. M. / A. N. / O. B.

Zabava

20.11.2023

12:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Komemoracija je održana u Jugoslovenskom dramskom pozorištu!

ZAVRŠENA KOMEMORACIJA ŽARKA LAUŠEVIĆA: Glumci se potresnim govorima OPROSTILI od kolege, porodica NEUTEŠNA!

Foto: ST/Nemanja Pančić

Slavni glumac Žarko Laušević preminuo je 15. novembra 2023. godine nakon kratke i teške bolesti.

Danas, 20. novembra, komemoracija je održana u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, dok će ispraćaj i kremacija biti na Novom groblju. Ekipe portala Republika nalazile su se na licu mesta i izveštavale sa događaja, o čemu možete čitati u nastavku ovog teksta.

12.29 - Članove Žarkove porodice ljudi grle u prolazu, glumci izlaze uplakani iz JDP-a

12:20 - Komemoracija se završila poslednjim aplauzom za Lauša, uz pesmu "Odlazak" iz filma "Stela", koju je pevao Žarko:

- Tamo da putujem, tamo da tugujem - glase stihovi.

12.12 - Poslednji govor na Lauševoj komemoraciji održao je glumac Petar Božović

Dva milenijuma, a čovek ne zna odakle da krene, pa da krenem od početka. To je bilo negde valjda 1978, selo Godinje, Crnjica, jesen, divno vreme. Milo Đukanović profesor režira dramu, a tema je povratak čoveka iz Amerike kod žene i treba da vidi sina. Dolazi Milo i predstavi mi jednog prelepog mladog dečka. Baš sam se oduševio, lep nam je sin. Nisam znao da Žarko tek tad ide na prijemni u Beograd. Vraća se, a meni kaže: "Položio sam". Prođe vreme, prošlo mnogo godina, sedimo u kafani, kad on kaže: "Znaš da me je i dan-danas sramota zbog onoga, kad ti nisam doneo čašu vode", ja pitam koje, on kaže da kad je došao iz Beograda, da sam mu tražio. Kaže: "Da ti sad donesem čašu?". Rekoh: "Koju vodu, najbolji viski da doneseš". Posle toga smo godinama donosili jedan drugom čašu vode. U međuvremenu je umro profesor Milo Đuković. Žare je tada kazivao stihoce sjajnog pisca sa Cetinja, Aleksandra Leksa Ivanovića. Pesma se zove "Kari Šabanovi" - rekao je Petar, pa krenuo da čita stihove.

- Odlete nam Žare - završio je Petar, skinuo šešir i poklonio se Žarku, a zatim popio čašu vode.

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

Petar Božović

12.09 - Mladi glumac Milan Marić otkrio je koliko je Žarko bio uz njega

- Dragi Žarko, Žare, Lauše. Za mene si bio si bio veliki glumac, ali naravno, ne samo za mene. Za mene si bio i neko ko je umeo dostojanstveno da nosi život na leđima, ma koliko bio težak, a bio je. Zahvalan sam ti na toj lekciji, za podršku i ljubav. Hvala ti za vreme koje si mi posvetio, žao mi je što ga nije bilo više. Smrt boli, ali je smrt banalna i na kraju uvek pobedi život. A ja sam kod tebe uvek voleo i cenio život. Hvala ti za sve - rekao je Marić.

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

Milan Marić

11.51 - Glumac Svetozar Cvetković održao je naredni govor

- Jednom je mali pas ostao bez gospodara. Posmatrao sam ga kako tumara i čeka da padne u nesvest da vidi lice svog vlasnika na pragu. Isto kao što je to uradio u Long Ajlendu, kada je otišao da kupi nešto u prodavnici. Najednom, kao u nekom komadu ostali smo sami i preda mnom se pojavi prilika. Kažem mu: "Znaš, jednom početkom devedestih, išao sam kod jednog čoveka i on mi je rekao jednu stvar. Ta se stvar ticala moje prošlosti i budućnosti. Pitao me je da li znam Žarka Lauševića. Mora da mi se javi." Mirno me gleda Žarko,  kao da je reč o nekom drugom ili trećem.  Nisam mu to rekao, osećao sam se odgovornim što ti nisam to rekao tada. 

- Gledali smo u nebo. Te godine Žare izusti prilično mirno: "Te godine je bilo njih 15 koji su mi poručivali da im se javim. Nikome se nisam javio." Otpismo po gutljaj i zatekla nas je kako se smejemo.  Žarko me otprati na metro - prisetio se Cvetković u "prvom činu" svog govora.

Govor je održan u četiri čina, a poslednji je bio napotresniji.

- Četiri: Snimali smo i spavali u Trebinju, a finalnu scenu "Noža" snimali smo u Hercegovini. Scena međusobnog prepoznavanja braće, pa spojene u poslednjem ratu.  Uzbudljivo i dosta ekspresivno gazimo po sceni, a ulazi policija da nas razdvaja jer misli da se radi o porodičnoj sceni.  Žarko me zove da mi pokaže nešto.  Ploča je od belog kamena, a crnim slovima je uklesano "Ovde je granata usmrtila mog sina i njegovog najboljeg druga, ploču postavlja otac". Kaže on meni: "Vidiš, ovaj datum na ploči je isti kao i kada sam ja ubio dva čoveka.  A otac koji se potpisao na ploči isto se zove kao jedan od mladića koji je ubijen. Ceo dan snimamo ovde, to mi ne da mira." Nikada više nismo pomenuli. Kad god gledam tu scenu, zapitam se šta se to zadesilo sa tim mladićima i onima iz kafića - zaključio je Cvetković.

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

Svetozar Cvetković

11.44 - Vida Ognjenović održala je potresan govor o Laušu

- Žarko je Žarko. Crvenim krugovima smo obeležavali dane njegovog dolaska. Otišao je zauvek, brže nego ikad. Nemamo snage da prihvatimo njegov dolazak. Nagovestio ga je njegov poklon publici pre desetak dana. Ne bi Žarko bio Žarko da nije naslutio odlazak. Ubedio je lekare da dođe i pokloni se publici. Opraštao se poslednjim snagama od publike. Stajao je u blagom naklonu u sjaju sopstvene dobrote, namučen, blag i setan, dok su ga zapljuskivale salve aplauza. Ne pitajte više za kim zvona zvone i ko je Žarko Laušević. Žarko je... Žarko je... Žarko. Što nije umeo da iskaže glumom, naslikao je, a šta nije umeo da naslika, napisao je u knjigama. Ostao si umetnik, osetljiv, na način starinski, a čist i nežan kao dete - rekla je, između ostalog, Vida.

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

Vida Ognjenović

11.39 - Nakon Mime Karadžića, govor je održao Dragan Bjelogrlić

- Kad odu najveći, svet zastane, ostajemo sa ogromnom praznimom. Žarka sam voleo da gledam na sceni, na platnu, obožavao sam njegov krupan plan. Voleo sam da ga čitam, voleo njegove slike i crteže. A najviše od svega voleo sam sa njim da pričam. Pričali smo uvek dugo i polako, o umetnosti, glumi i životu, o pravdi, nepravdi, nacijama, verama, istoriji, o svemu... Svi ti topli ljudski razgovori odisali su njegovom gospodskom diskrecijom, bez zadiranja u intimu. Poslednji je bio pre manje od mesec dana na terasi bolničke sobe. Bio je topao jesenji dan, jeli smo teletinu, pili sok. Ti, Anita i ja smo pričali dugo i polako. Nismo ni primetili da nas je sustigla noć, vreme za rastanak - istakao je Bjelogrlić.

- Njegova krhka i lakolomljiva duša to nije mogla da idrži. Podlegla je ranama i otišla u nepoznato. Poslednja slika, stoji na terasi bolnice, i dalje si lep... Mašeš mi i vičeš: "Vidimo se, Bjelo". Vidimo se u nekom boljem svetu, ako zaslužim da budem pored tebe. Neka ti je večna slava - govorio je on kroz suze.

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

Dragan Bjelogrlić

11.30 - Laušev kum Mima Karadžić održao je naredni govor

- Kad smo bili klinci, igrali smo se i pozorišta. Igrali se, bilo je divno, upoznali smo starijeg druga, zvao se Sloba. On nas je okupljao, pravili smo pozorište, nazvali ga "Dodest". Došao je jednog dana klinac, rumen u obraze, primili smo ga u društvo. To je bio Žarko. Posle toga je Sloba napravio predstavu "Marko Kraljević Superstar". Obišli smo celu Jugoslaviju i divno se družili. Pesmom je završavao, podsećala ga je na njegovo Cetinje - ispričao je Mima, pa izrecitovao pesmu "Kari Šabanovi".

- Nema tebe, dobri moj Laćo. Moj kume, putuj s anđelima - poručio je Karadžić.

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

Mima Karadžić

11.27 - Ceca Bojković nije stigla na komemoraciju, ali je poslala video

- Žarko je svoju tragediju opisao u četiri knjige, koje su bile dnevnik njegove robije. Posle mukotrpnog puta i lutanja, slobode, vratio se da zablista punim sjajem u glumačkom daru, tome smo se svi divili. A onda je došla opaka bolest koja ga je odnela. Dragi Žarko, šta reći, duboko smo pogađeni imamo bolno saznanje o tvom pokušaju iskupljenja koje si činio godinama. Ispraćamo te sa tugom i velikom ljubavlju - rekla je, između ostalog, Ceca.

Republika

Foto: Republika.rs

Ceca Bojković

11.22 - Irfan Mensur je bio naredni glumac koji je držao govor, a obratio se svim okupljenima i posebno Žarkovoj supruzi Aniti

- Nemojte ko da je suzu pustio! Anita, ljutiće se Žarko! - poručio je Irfan.

- Dragi moj, ode Žarko, ja ne pristajem na to, nije fer - rekao je on.

Republika

Foto: Republika.rs

Irfan Mensur

11.16 - Voja Brajović se rasplakao dok je govorio o Laušu

- Kako bih opisao njegov dar? Sećam se priče o balerini koja je došla na audiciju za Boljšoj teatar, direktor joj rekao da je primljena, ona zadovoljna, a on dodaje da nikad neće biti primabalerina, ali zašto zato što nemate ono što čini da publika ustane da aplaudira. Žarko je imao to ONO - rekao je Voja Brajović kroz suze, pa se obratio Lauševoj porodici:

- Njega nema, nema vašeg tate, prijatelja, kolege, ali ostaje naša ljubav, poštovanje i divljenje - dodao je Voja.

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

Voja Brajović drži govor o Lauševiću

11.13 - Potresne scene na komemoraciji, Žarkova supruga se slomila, okupljeni joj izjavljuju saučešće

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

Žarkova supruga Anita

11.09 - Okupljeni gledaju inserte iz Žarkovih filmova, kao i snimke sa predstava!

Republika

Foto: Republika.rs

Komemoracija Žarka Lauševića

11.06 - Počinju govori, prva je Tamara Vučković Manojlović, upravnica Jugoslovenskog dramskog pozorišta pozvala je okupljene da minutom ćutanja ispoštuju Žarka

11.00 - Počinje Lauševićeva komemoracija, stigla je porodica, supruga Anita na čelu sa Žarkovom decom

10.58 - Stigao je kapetan Dragan

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

Kapetan Dragan

10.58 - Stigao je glumac Svetozar Cvetković, glumice Nina Janković i Katarina Žutić, koje su bile vidno potresene

Republika

Foto: Republika.rs

Nina Janković
Republika

Foto: Republika.rs

Katarina Žutić

 

10.54 - Na komemoraciju je došao i Vuk Drašković sa svojom suprugom Danicom

Republika

Foto: Republika.rs

Danica i Vuk Drašković

10.54 - Na komemoraciju je stigla i glumica Vesna Trivalić, koja se, kako je izjavila Vida Ognjenović, sa Laušem razumela bolje nego brat i sestra

Republika

Foto: Republika.rs

Vesna Trivalić

10.53 - Stigao je glumac Goran Jevtić

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

Goran Jevtić

10.52 - Stigao je političar Zoran Živković

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

Zoran Živković

10.50 - Stigli su glumci Branka Pujić, Aleksandar Srećković Kubura

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

Branka Pujić
Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

Kubura

10.49 - Stigao je Ivica Dačić, šef diplomatije

Republika

Foto: Republika.rs

Ivica Dačić

10.45 - Stigao je glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić

Republika

Foto: Republika.rs

Dragan Bjelogrlić

10.43 - Stigao je glumac Dejan Lutkić, kao i glumac i reditelj Radoš Bajić sa suprugom

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

Radoš Bajić sa suprugom
Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

Dejan Lutkić

10.42 - Republika vam donosi prve fotografije iz sale, u kojoj će biti održana komemoracija. Na bini se nalazi venac sa belim cvećem, dok je na platu Lauševa slika

Republika

Foto: Republika.rs

 

10.40 - Stigla je i glumica Vesna Čipčić

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

Vesna Čipčić

10.36 - Glumci pristižu u velikom broju, stigao je i Laušev kolega Petar Božović, kao i Mima Karadžić, koji će govoriti na komemoraciji. Stigao je i Caci Mihajlović

Republika

Foto: Republika.rs

Caci Mihajlović
Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

Petar Božović
Republika

Foto: Republika.rs

Mima Karadžić

10.33 - Na Žarkovoj komemoraciji govoriće Tamara Vučković Manojlović, Vida Ognjenović, Voja Brajović, Irfan Mensur, Milutin Karadžić, Dragan Bjelogrlić, Svetozar Cvetković, Milan Marić, Petar Božović i Svetlana Bojković, koja je usnimila video

10.30 - Pristigli su glumci Milan Marić i Olivera Viktorović

Republika

Foto: Republika.rs

Olivera Viktorović
Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

Milan Marić

10.28 - Stigla je porodica i nalazi se u prvom redu, Žarkova supruga Anita prima saučešća

Republika

Foto: Republika.rs

Porodica Žarka Lauševića za stolom

10.23 - Stigao je glumac Voja Brajović

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

Voja Brajović

10.22 - Nekoliko vozila policije nalazi se ispred JDP-a

Republika

Foto: Republika.rs

Policija ispred JDP-a

10.15 - Narod se okuplja u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, stigli su i glumci Irfan Mensur i Miodrag Krivokapić

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

Irfan Mensur
Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

Miodrag Krivokapić

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading