PREMINULA NAŠA POZNATA OPERSKA PEVAČICA: Narodno pozorište saopštilo potresne vesti, poznat datum sahrane!

Autor:

Zabava

13.11.2023

10:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gordana Protić preminula u 62. godini života.

PREMINULA NAŠA POZNATA OPERSKA PEVAČICA: Narodno pozorište saopštilo potresne vesti, poznat datum sahrane!

Foto: Narodno pozorište u Beogradu, www.narodnopozoriste.rs

www.narodnopozoriste.rs

Gordana Protić, poznata srpska operska pevačica, preminula je u Beogradu u svojoj 62. godini života, saopštilo je Narodno pozorište. Sopran i nekadašnja solistkinja Opere Narodnog pozorišta preminula je 10. novembra, ostavivši iza sebe bogatu karijeru i nezaboravne nastupe na sceni.

Rođena u Beogradu, Gordana Protić je svoju ljubav prema muzici i pevanju otkrila već u ranoj mladosti. Nakon završetka Fakulteta Muzičkih umetnosti u klasi profesorke Biserke Cvejić, pridružila se ansamblu Narodnog pozorišta 1986. godine. Ubrzo je postala jedna od najcenjenijih operskih pevačica u zemlji, a njen talenat i virtuoznost bili su prepoznati i van granica Srbije.

U svom dugogodišnjem angažmanu u Narodnom pozorištu, Gordana Protić ostvarila je brojne zapažene uloge u operama kao što su „Karmen“, „Boris Godunov“, „Boemi“, „Kći puka“, „Bal pod maskama“, „Lovci bisera“ i mnoge druge. Njena interpretacija lika Fraskite u operi „Karmen“ ostala je upamćena kao jedna od najboljih u srpskoj operskoj istoriji.

Pored uspešne karijere na sceni, Gordana Protić je bila i cenjeni pedagog, radeći kao profesor u Muzičkoj školi „Mokranjac“. Njeno znanje, posvećenost i ljubav prema muzici prenela je na mnoge generacije mladih muzičara, koji će je zauvek pamtiti kao svoju mentorku i inspiraciju.

Gordana Protić će biti sahranjena danas u 13 časova na Centralnom groblju u Beogradu, u krugu svojih najbližih. Njen odlazak ostavio je veliku prazninu u srpskoj operskoj sceni, ali će njeni nastupi i dalje živeti u sećanju publike koja je imala priliku da uživa u njenom glasu i talentu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading